Ponderea clientilor care intentioneaza sa-si schimbe banca s-a dublat in ultimul an, in timp ce 70% dintre clienti ar fi dispusi sa ofere bancilor si mai multe informatii personale, daca astfel s-ar imbunatati nivelul serviciilor de care beneficiaza, se arata in studiul Global Consumer Banking Survey, lansat de Ernst & Young.
Clientii au tendinta de a controla in mai mare masura relatia cu bancile, devenind mai putin loiali bancii principale si mai dispusi sa lucreze cu mai multe institutii de credit. Un procent tot mai mare dintre clienti se gandesc sa-si schimbe banca, desi, in mare masura, sunt multumiti de cea pe care o au in prezent, arata studiul citat.

In cadrul acestui sondaj global au fost chestionati 28.560 de clienti persoane fizice ai bancilor din 35 de tari din intreaga lume.

Conform rezultatelor studiului, la nivel global numarul celor care sunt clienti ai unei singure banci a scazut la 31% in 2012, de la 41% in 2011, in timp ce numarul celor care lucreaza cu doua sau trei banci a crescut de la 21%, la 32% in aceeasi perioada. Aceasta tendinta de multi-bancarizare a fost determinata, in mare masura, si de dorinta clientilor de a obtine rate mai bune (34%), respectiv servicii mai bune (34%).

Bancile trebuie sa ofere servicii personalizate


La nivel global, doar 44% dintre clienti afirma ca bancile cu care lucreaza isi adapteaza produsele si serviciile pentru a veni in intampinarea nevoilor lor. 70% dintre clienti ar fi dispusi sa furnizeze mai multe informatii personale, daca astfel s-ar imbunatati nivelul de servicii si produse de care beneficiaza.

Datorita accesibilitatii la orice ora si confortului oferit, internet bankingul e din ce in ce mai popular printre clientii care fac tranzactii simple. Cu toate acestea, accesul la agentii si la consilierii din cadrul bancilor ramane esential pentru nivelul general de satisfacere al clientelei, mai ales pentru tranzactii complexe. Clientii isi doresc flexibilitatea de a utiliza diferite canale pentru diferite tipuri de tranzactii sau interactiuni cu banca, la diferite momente in cursul saptamanii si apreciaza mai degraba confortul interactiunii cu banca decat accesul printr-un anume canal de distributie.

„Aceasta arata ca personalizarea inseamna nu doar o utilizare mai buna a datelor clientului pentru a adapta oferta de produse la nevoile lui, ci si tehnologia care sa-i ofere mai mult control asupra modului si momentului in care acesta interactioneaza cu banca. Probabil ca, in urmatorii ani, vom vedea o evolutie in abordarea bancilor in ceea ce priveste canalele de distributie, de la multi-channel la omni-channel”, spune Gelu Gherghescu (foto), partener de audit si asistenta in afaceri la Ernst & Young Romania.

Programele de fidelizare a clientilor sunt tot mai frecvente. 27% dintre respondenti spun ca sunt inscrisi intr-o astfel de schema, cu 50% mai mult decat in 2011. Totusi, clientii se asteapta la mai mult, majoritatea covarsitoare fiind de parere ca utilizarea a trei sau mai multe produse de la aceeasi banca ar trebui sa atraga servicii imbunatatite (86%), comisioane mai mici sau rate de dobanda mai bune la conturile de economii (91%).

„Se pare ca clienti se asteapta ca astfel de practici, pe care le intalnesc frecvent in cazul altor tipuri de furnizori de servicii, sa fie mai prezente si in serviciile financiare”, mai spune Gelu Gherghescu.

Clientii sunt tot mai tentati sa prospecteze piata


“Pretul ramane esential pentru satisfactia clientelei“, afirma Pierre Pilorge. “Pe masura ce incep sa preia controlul asupra relatiei lor cu banca, clientii asteapta o informare mai clara asupra comisioanelor pe care le platesc. Ei sunt mai dispusi ca niciodata sa prospecteze piata si vor sa aiba controlul asupra sumelor pe care le platesc in schimbul serviciilor primite“.

Consumatorii apreciaza foarte mult informatia si sfaturile persoanelor pe care le cunosc si in care cred. La nivel global, majoritatea consumatorilor (71%) se bazeaza pe recomandarile personale ale grupului de apropiati pentru a obtine informatii despre produsele si serviciile bancare. Mai mult, in proportie de 55% consumatorii recurg si la comunitatile online sau retelele sociale pentru sfaturi.

Site-urile web care compara produse bancare, relativ necunoscute acum cinci ani, reprezinta in prezent cea de-a doua sursa majora de informare, care influenteaza deciziile clientilor, devansand consultantii bancari.

Retelele sociale sunt utilizate, de asemenea, pentru a interactiona cu banca, o treime dintre clienti utilizand retelele sociale si pentru a comenta pe tema serviciilor de care au beneficiat si chiar pentru a transmite altora ofertele interesante cu care s-au intalnit.

Despre Ernst & Young

Compania opereaza in domeniul serviciilor financiare la nivel global si furnizeaza servicii de audit, fiscalitate, tranzactii si consultanta clientilor specializati in gestionarea activelor, sectorul bancar, piete de capital si asigurari. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri