Cursul de schimb a incheiat sedinta de vineri in scadere usoara, la 4,4470 - 4,4485 lei/euro, intr-o piata in care cotatiile au coborat la deschidere sub 4,4400 lei/euro, insa apoi revenit spre 4,4500 lei/euro, pe fondul unor ordine mai mari de cumparare de euro plasate de unele banci locale, informeaza Mediafax.
La deschidere, cursul se situa la 4,4450 - 4,4470 lei/euro, in scadere usoara fata de ultimele cotatii de joi, de 4,4480 - 4,4500 lei/euro.

Primele schimburi au coborat cursul pana la 4,4380 - 4,4400 lei/euro, in linie cu aprecierea valutelor din regiune, dupa ce liderii UE au decis sa inlesneasca conditiile finantarii de criza pentru Spania si Italia.

Ulterior, unele ordine de cumparare de euro plasate de banci locale au readus cotatiile pe crestere, acestea ajungand pana la un nivel maxim al zilei de 4,4500 - 4,4520 lei/euro.

"Cel mai probabil bancile locale au primit ordine de constituire de provizioane pentru creditele acordate Hidroelectrica si care trebuie provizionate dupa intrarea companiei in insolventa. Nu gasesc alta explicatie pentru evolutia pe care a avut-o leul astazi, mai ales pentru ca zlotul si forintul s-au apreciat cu peste 1% in raport cu euro. Volumele de tranzactionare au fost usor peste media ultimelor sedinte", a afirmat un dealer.

Euro s-a apreciat semnificativ pe pietele internationale, in urma acordului-surpriza incheiat in noaptea de joi spre vineri la Bruxelles intre liderii zonei euro cu privire la posibilitatea recapitalizarii bancilor prin fonduri de salvare europene, asa cum au solicitat Italia si Spania.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,14 bani, de la 4,4508 lei/euro la 4,4494 lei/euro. O paritate mai mica a fost afisata la miercuri, cand euro a fost la 4,4441 lei. Acesta a fost cel mai redus nivel al ratei de referinta din ultimele cinci saptamani.

Paritatea oficiala pentru dolar a scazut mai accentuat, cu 4,5 bani, la 3,5360 lei/dolar, iar rata de referinta leu/franc elvetian a coborat de la 3,7059 lei/franc la 3,7024 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de banca centrala in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile afisate vineri de banci pentru depozitele cu scadenta la o zi au urcat usor, de la 4,05 - 4,53% la 4,21 - 4,71%. Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut de la 4,43 - 4,90% la 4,57 - 5,04% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri