Comparativ cu anul 2010, indicatorii financiari ai sectorului IFN s-au caracterizat prin evolutii contradictorii anul trecut, in timp ce numarul de clienti a cunoscut o reducere puternica, de la 1.894.308 la 31 decembrie 2010 la 1.261.880 la 31 decembrie 2011, ceea ce reprezinta o diminuare cu o treime.
Similar anilor precedenti, in anul 2011 a continuat restructurarea sectorului institutiilor financiare nebancare (IFN), determinata de necesitatea adaptarii la evolutiile din economia nationala, precum si de obligativitatea respectarii cerintelor legale si de reglementare in vigoare, aferente acestui sector, se arata in Raportul anual pe 2011 al BNR.

Astfel, in cursul anului 2011, provizioanele aferente creantelor restante si indoielnice au atins 2.731,6 milioane lei, iar creditele si angajamentele neperformante s-au situat la valoarea de 6.227,5 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere de 120,2%, respectiv o scadere de 3,9% fata de anul precedent.

Pierderea agregata a sectorului a scazut cu 123,2 milioane lei comparativ cu anul anterior (-7,2%), atingand valoarea de 1.603,4 milioane lei. Institutiile financiare nebancare inscrise exclusiv in Registrul general au inregistrat profit in anul 2011, desi acesta se situeaza la un nivel relativ modest, respectiv 23,9 milioane lei.


De asemenea, la sfarsitul anului 2011, activele totale au insumat 27.221,2 milioane lei, ceea ce reprezinta o scadere de 11,8% comparativ cu anul precedent. La randul sau, capitalul social s-a majorat, atingand valoarea de 3.667,7 milioane lei, in crestere cu 5,3% fata de anul 2010.

Aceasta crestere se explica prin majorarile de capital social efectuate de unele institutii financiare nebancare din Registrul special in cursul anului 2011, majorari care s-au produs ca urmare a necesitatii indeplinirii cerintelor de reglementare ale bancii centrale referitoare la expuneri si fonduri proprii. O alta cauza a acestei evolutii pozitive a constituit-o majorarea capitalului social al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN cu suma de 250.000.000 lei, prevazuta prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2011, arata raportul BNR.

Nivelul agregat al creditelor si angajamentelor a atins 32.222,2 milioane lei, in scadere cu 4,3 miliarde lei, respectiv cu 11,9% fata de anul anterior. Totodata, valoarea subindicatorului „alte tipuri de credite” a inregistrat o crestere usoara, de 190,7 milioane lei (+2,7%), iar valoarea subindicatorului „leasing financiar” s-a diminuat sensibil, de la 18.008,0 milioane lei in 2010 la 13.908,3 milioane lei in 2011 (-22,8%).

Se poate constata astfel o reorientare a activelor patrimoniale ale sectorului de la operatiunile de leasing financiar catre alte tipuri de credite, fenomen generat de contextul economic actual, concluzioneaza analistii BNR.

Nu in ultimul rand, se constat cresterea ponderii capitalului romanesc cu 6 puncte procentuale in industrie; astfel, in sectorul institutiilor financiare nebancare, capitalul de provenienta nationala a ajuns sa reprezinte aproape jumatate din capitalul social existent, respectiv 48,6%. Valoarea totala a capitalului social de provenienta straina a fost de 1.613,5 milioane lei si a ramas practic neschimbata comparativ cu nivelul atins la sfarsitul anului anterior. Exprimata in echivalent euro, aceasta suma reprezenta 371,5 milioane euro la 31 decembrie 2011, in scadere cu 6,5 milioane euro fata de 2010.

la 31 decembrie 2011 in Registrul general erau inregistrate 203 institutii financiare nebancare, mai putin cu 7 unitati fata de anul anterior. Aceasta scadere a fost rezultatul inscrierii unui numar de 4 institutii noi si al radierii a 11 institutii.

Dintre acestea, 7 au fost radiate la cerere, in timp ce in cazul a 3 institutii radierea s-a efectuat ca sanctiune aplicata pentru incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, iar intr-un alt caz radierea s-a produs ca urmare a fuziunii prin absorbtie dintre doua institutii financiare nebancare. Pe tipuri de activitati, cele 11 institutii radiate sunt distribuite astfel: 8 in sectiunea „Activitati multiple de creditare” si 3 in sectiunea „Leasing financiar”.

In Registrul special, comparativ cu anul 2010, numarul institutiilor financiare nebancare a scazut cu o unitate, ajungand la 53. Aceasta evolutie s-a datorat radierii unui numar de 3 institutii (dintre care 2 au fost radiate pentru neindeplinirea limitelor reglementate, aferente indicatorilor privind criteriile de inscriere in Registrul special, iar o institutie a fost radiata ca urmare a fuziunii) si inscrierii altor 2 institutii, ca urmare a indeplinirii limitelor indicatorilor mentionati anterior.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri