Cursul de schimb a incheiat sedinta in crestere usoara, la 4,4535 - 4,4540 lei/euro, intr-o piata in care cotatiile si volumele au urcat spre 4,4550 lei/euro in a doua parte a zilei din cauza disputelor din Parlament privind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.
In primele minute euro a fost cotat la 4,4500 - 4,4515 lei/euro, foarte aproape de inchiderea de luni, de 4,4505 - 4,4525 lei/euro. In prima ora paritatea a scazut la nivelul minim al sedintei, de 4,4475 lei/euro, iar apoi a urcat peste 4,4500 lei/euro, in cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse, scrie Mediafax.

Cu putin timp inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, bancile cotau euro la 4,4510 - 4,4513 lei, foarte aproape de inchiderea de luni.

In a doua parte a zilei cursul s-a apropiat usor de nivelul de 4,4550 lei/euro, iar volumele de tranzactionare au depasit media ultimelor trei sedinte. Miscarea cursului si cresterea volumelor transferate au venit pe fondul disputelor din Parlament intre PDL si USL pentru schimbarea presedintilor Cameri Deputatilor si Senatului.

"Pe jucatori nu ii intereseaza ca sunt schimbati Blaga (presedintele Senatului -n.r.) sau Anastase (presedintele Camerei Deputatilor -n.r.). Ei se gandesc ca scopul acestor schimbari este suspendarea presedintelui Traian Basescu. Va depinde mult si de modul in care USL va continua actiunile pentru suspendarea presedintelui, daca va fi respectata Constitutia sau nu. Jucatorii se asteapta la instabilitate politica in Romania, care va duce la deprecierea leului, cresterea CDS-urilor si poate cresterea randamentelor la obligatiuni. In cazul leului, cred ca deprecierea ar putea fi cam de 2 - 3%, urmata de o interventie a BNR care sa opreasca miscarea", a afirmat un dealer.

Potrivit dealerilor, disputele din Parlament nu au influentat cotatiile obligatiunilor si ale costurilor asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS).

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut foarte usor, de la 4,4496 lei/euro la 4,4505 lei/euro.

In acelasi timp, paritatea oficiala leu/franc elvetian a ajuns la de 3,7043 unitati, dupa ce luni a fost la 3,7044 lei/franc.

Leul s-a depreciat in raport cu dolarul, astfel ca rata de referinta pentru dolar a avansat cu 1,39 bani, la 3,5347 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 3,5208 lei/dolar.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Bancile comerciale au afisat dobanzi de 4,83% - 5,3% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, foarte apropiate de cele de luni, de 4,84% - 5,31% pe an. Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut nesemnificativ, la 4,84% - 5,32% pe an, dupa ce luni au fost de 4,86% - 5,33% pe an.

Dobanzile incadreaza astfel rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri