Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro.
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, relateaza Mediafax.

Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2% si de 3% pentru anul viitor. Tinta de inflatie pentru acest an este de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar pentru anul viitor de 2,5%.

Pe de alta parte, analistii estimeaza o paritate de 1,25 dolari/euro la finalul unui orizont de sase luni, in timp ce petrolul Brent s-ar putea situa la 109 dolari pe baril.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri