Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor doi ani, investitorii privind cu prudenta intalnirea de la Bruxelles a ministrilor Finantelor din zona euro, care vor discuta masurile anticriza adoptate de liderii UE la summit-ul din 28-29 iunie, transmite Bloomberg.
Euro a continuat sa scada pentru cea de-a patra sedinta consecutiv, piata asteptand si mesajul presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, catre Parlamentul European, scrie Mediafax.

BCE a adoptat saptamana trecuta masuri de politica monetara fara precedent, inclusiv reducerea dobanzii cheie de la 1% la 0,75% si coborarea ratei depozitelor overnight la zero pentru a incuraja bancile din zona euro sa crediteze.

Euro a scazut la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, si a revenit ulterior la Londra la 1,2288 dolari, aproape de nivelul de la sfarsitul sedintei de vineri.

Yenul s-a depreciat cu 0,6% fata de euro, dupa datele Japoniei privind comertul din luna mai, iar pietele asiatice au coborat, incurajand cererea pentru active cu grad ridicat de siguranta.

Dolarul australian a inregistrat de asemenea pierderi, dupa ce premierul chinez Wen Jiabao a afirmat ca exista presiuni negative "relativ mari" pe economie. China este principala piata de export pentru industria materiilor prime din Australia.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din iunie, sa relaxeze conditiile imprumutului de urgenta catre Spania pentru recapitalizarea bancilor, precum si sa faca primii pasi spre supravegherea si recapitalizarea directa a institutiilor de credit de catre organismele UE.

Sefii de stat sau de guvern din zona euro au intrat la summit pe pozitii divergente.

"In privnita intalnirii mistrilor Finantelor, riscul este ca vom asista la aparitia a noi sparturi in unitatea europeana si, poate, o intarziere in implementarea masurilor convenite la summit. Situatia isi lasa amprenta asupra euro", comenteaza pentru Bloomberg un analist neo-zeelandez.

Ministrul francez al Finantelor, Pierre Moscovici, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Eurogrupul trebuie sa se "miste repede" in privinta supravegherii bancare si recapitalizarii directe a bancilor spaniole.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri