Cursul a incheiat sedinta interbancara la 4,5330 - 4,5340 lei/euro, usor sub maximul istoric de vineri, de 4,54 lei/euro, ca urmare a aversiunii la risc a jucatorilor care, potrivit dealerilor, asteapta sa vada daca Romania va indeplini conditiile din acordul cu FMI sau intelegerea va fi suspendata, conform Mediafax.
Rata de schimb leu/euro a urcat saptamana trecuta cu 2%, pana la recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificarii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie de Parlament vineri cu putin inainte de ora 21:00, cand deja piata locala era inchisa.

Dupa suspendarea presedintelui, pe pietele externe cursul a fluctuat in jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, iar in cadrul unor transferuri realizate pe piata de la New York a coborat brusc la 4,51 lei/euro, potrivit dealerilor.

Astfel, la deschiderea sedintei interbancare de luni de la Bucuresti, euro a fost cotat la 4,5200 - 4,5230 lei, cu 1,69 - 1,75 bani sub ultimele cotatii de vineri de pe piata locala, de 4,5375 - 4,5399 lei/euro.

Ulterior, cursul a crescut usor spre 4,5300 lei/euro, iar pana la mijlocul zilei a depasit foarte usor acest nivel doar de cateva ori si pentru momente scurte. Cotatiile s-au stabilizat in a doua parte a zilei peste 4,53 lei/euro si au urcat pana la 4,5330 lei/euro, maximul zilei.

La inchidere, euro era cotat la 4,5330 - 4,5340 lei, cu 0,45 - 0,59 bani sub sedinta precedenta.

"Jucatorii asteapta sa vada daca vor fi respectate conditiile din acordul cu FMI-ul, daca Romania se va incadra in tintele asumate. In astfel de momente, in care mediul politic este tensionat, alte tari se arata ingrijorate de situatia din Romania, singura pozitie pe care o pot lua jucatorii este sa mizeze pe deprecierea leului", a afirmat un dealer.

Cancelarul german Angela Merkel a avut luni "o convorbire telefonica detaliata" cu presedintele roman Traian Basescu, iar "in centrul discutiei a fost desfasurarea evenimentelor politice interne din Romania".

"Explicatiile presedintelui Basescu confirma ingrijorarile guvernului german. Cancelarul considera innacceptabil ca intr-o tara a Uniunii Europene sa fie lezate principiile de baza ale statului de drept", a declarat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert.

Cursul de referinta leu/euro anuntat luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unitati, iar rata oficiala pentru dolar a stabilit un nou record si a urcat la 3,6848 lei/dolar.

Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, cand cotatia leu/euro a fost la 4,5142 unitati, iar rata oficiala pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, cand jucatorii mizau pe deprecierea leului, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cursul de referinta leu/euro afisat luni este cu 1,33 bani peste precedentul record, iar paritatea leu/dolar este cu 3,68 bani mai mare decat in sedinta precedenta.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu 1,09 bani, de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotatie din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Potrivit dealerilor, costurile asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS) au revenit pe crestere si a ajuns la 450 de puncte, desi in prima ora a sedintei de la Bucuresti cotatia a scazut usor, la 425 puncte. Astfel, a fost depasit si nivelul atins vineri, de 430 puncte.

Bancile comerciale au afisat luni dobanzi de 4,97% - 5,45% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, foarte usor peste cele practicate vineri, de 4,93% - 5,38% pe an. Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut nesemnificativ, la 4,96% - 5,45% pe an, dupa ce vineri acestea au fost de 4,95% - 5,43% pe an.

Dobanzile incadreaza astfel rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri