Cursul a facut vineri un nou maxim istoric, in contextul in care BNR nu pare sa faca prea mari eforturi ca sa ii opreasca deprecierea. Lasand la o parte dezavantajele pe care le au cei care s-au imprumutat in euro, o politica mai flexibila a cursului poate duce la predictibilitate in ceea ce priveste dobanzile.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri un nou maxim istoric pentru curs, de 4,5495 lei/euro. Si in fata dolarului, leul a pierdut teren pana la un nivel record de 3,7274 lei/dolar.

Majoritatea analistilor sesizeaza ca odata cu tensiunile de pe scena politica presiunea de depreciere s-a accentuat, iar BNR a inceput sa lase cursul mai liber, in contextul in care pana acum cateva luni leul era pazit indeaproape de banca centrala.

Ce motive are BNR sa practice o politica mai flexibila pe curs?

Potrivit economistului sef al ING Bank, Vlad Muscalu, banca centrala a inceput sa aiba o politica mai flexibila in plan valutar inca de acum cateva luni, iar faptul ca vedem acum cursul la noi maxime este doar un rezultat al acumularii unei presiuni de depreciere si a faptului ca BNR nu intervine agresiv.

Intrebat daca BNR se pregateste acum pentru o toamna fierbinte din punct de vedere politic, cand ar putea sa se confrunte cu volatilitati mult mai serioase pe curs, Muscalu a raspuns ca banca centrala se teme sa isi consume acum rezervele internationale, dar nu neaparat din cauza perspectivelor din plan politic, dar si ca urmare a situatiei economice la nivel local si global.

"Momentan BNR poate sa foloseasca aceste rezerve valutare pentru sustinerea cursului, dar poate ca in viitorul nu foarte indepartat va fi nevoie sa sustina si sitemul bancar si de ce nu si datoria publica", a avertizat economistul ING.

In prezent, rezerva valutara este la un nivel confortabil, de 32,67 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

"Cred ca si BNR se gandeste ca nu e nevoie sa fie acum foarte agresiva, pentru ca nu se stie ce se va intampla in viitor", a completat Muscalu.

Analistul Florin Citu are o explicatie mult mai expresiva pentru ceea ce se intampla acum cu leul si motivele pentru care BNR nu intervine.

"Cand ai o ceata de bizoni care s-a speriat de un sarpe, nu te pui in fata turmei. Este clar ca acum ei (bizonii - n.r.) sunt speriati de situatia politica, nu de altceva", a precizat Citu.

Mai mult, el crede ca nu tensiunile politice sunt cea mai mare ingrijorare, ci felul in care se interpreteaza legile in Romania de la o zi la alta.

"Dezbaterile pe marginea legilor nu fac bine investitorilor straini care vor sa vina in Romania si sa stie ca sunt aparati de justitie. Nu cred ca lupta politica ii intereseaza prea mult", concluzioneaza analistul Florin Citu.

Exista si un aspect pozitiv al deprecierii leului: predictibilitatea dobanzilor

In teorie, volatilitatea din piata valutara ar trebuie sa se transpuna in mod normal in stabilitate in piata monetara, ceea ce inseamna o predictibilitate a dobanzilor. Practic, acest model este practicat de banca centrala a Poloniei, care a tinut dobanzile relativ stabile, cu pretul unui zlot mai volatil.

"Acum BNR nu pare sa mai fie favorizata o piata valutara stabila cu orice cost, ceea ce ar trebui sa duca la niste rate ale dobanzii ceva mai stabile", a precizat Vlad Muscalu.

Totusi, crede economistul de la ING, stabilitatea in piata monetara depinde de mai multi factori, iar unul dintre ei este politica de imprumut a statului.

De asemenea, Florin Citu crede ca banca centrala face un pas mai mare catre flexibilitate si acesta este un pas si in sensul reducerii volatilitatii pe piata dobanzilor.

"Mai multa flexibilitate pentru curs ar trebui sa creeze si aversiune pentru imprumuturile in valuta. Este o miscare in directia buna", a comentat Citu.

Singurul element care poate sa stirbeasca tendinta de stabilizare a dobanzilor este statul, care "este haotic", penru ca practica un management defectuos al datoriei publice.

In contextul necesarului mare de finantare, statul a aratat in multe momente ca poate influenta putrnic piata monetara.

"Daca statul se va muta de la scadente scurte la scadente mari, atunci se va stabiliza si piata monetara. Cat timp statul tranzactioneaza la scadente mici nu ai cum sa scazi de volatilitate", conchide Citu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri