Cotatiile monedei nationale fluctuau usor sub 4,5685 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, intr-o piata cu volume mai reduse de valuta tranzactionata, in care banca centrala a intervenit pana la publicarea cursului de referinta, conform Mediafax.
In jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,5660 - 4,5685 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul saptamanii trecute, cand bancile schimbau moneda unica pentru 4,4650 - 4,5680 lei.

La deschidere, euro era cotat la 4,5630 - 4,5650 lei, iar in prima parte a zilei cotatiile au coborat pana la un minim de 4,5520 lei/euro.
Spre finalul zilei, cotatiile au atins un maxim de 4,5685 lei/euro.

Leul s-a depreciat mai pronuntat vineri si rata de schimb a atins un maxim istoric de 4,57 lei/euro pe piata interbancara, din cauza aversiunii la risc a jucatorilor in contextul tensiunilor politice din Romania.

Leul a recuperat in prima parte a zilei de luni din pierderea inregistrata in sesiunea interbancara de vineri, cu sprijinul interventiilor BNR, insa cursurile publicate de banca centrala pentru euro si dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro si, respectiv, 3,7399 lei/dolar.

Precedentele recorduri au fost inregistrate vineri, cand rata de referinta leu/euro a fost de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar s-a plasat la 3,7274 lei/dolar.

Dealerii spun ca presiunea de depreciere a fost sustinuta si de faptul ca banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta si pemite o volatilitate mai mare.

Cotatia de referinta publicata luni arata o scadere a leului cu 5,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Fata de dolar, pierderea anuala este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfarsitul lunii decembrie.

Paritatea oficiala leu/franc elvetian a crescut de la 3,7883 lei/franc 3,7944 lei/franc. Aceasta reprezinta un nou maxim din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, in ultimele doua saptamani moneda nationala s-a depreciat cu 2,4%.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a declarat luni la Gandul Live ca moneda nationala se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro dupa referendumul privind demiterea presedintelui si clarificarea situatiei de pe scena politica.

Potrivit dealerilor, jucatorii nu au reactionat la declaratia lui Georgescu.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au urcat de la 1,68 - 2,16% la 2,33 - 2,80%, iar randamentele pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au crescut mai usor, de la 3,43 - 3,91% la 3,49 - 3,96% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri