Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a interzis in sfarsit utilizarea, de catre societatile de asigurare, a denumirilor similare cu politele obligatorii incheiate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), in cadrul activitatii de incheiere a asigurarilor facultative de locuinte.
La sfarsitul anului trecut erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii, fiind asigurat peste 59% din fondul locativ al Romaniei. PAID este societatea care emite politele obligatorii pentru locuinte.

Noile masuri destinate societatilor care incheie asigurari facultative pentru locuinte adoptate prin decizia CSA urmaresc informarea clara si exacta a proprietarilor de locuinte in ceea ce priveste tipul asigurarii pe care acestia il incheie, precum si riscurile acoperite prin politele de asigurare pentru locuinte incheiate, considera autoritatea in domeniu.

Asadar, "se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte a denumirii «PAD» sau sintagme derivate din aceasta, termenul «obligatorie» sau termeni similari, precum si a sintagmei «asigurarea obligatorie a locuintelor» sau sintagme similare".

De asemenea, "societatile de asigurare au obligatia de a informa in mod clar si exact potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor stabilite prin Legea nr.260/2008 si normele emise in aplicarea acestora (ex.: fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite)".

Decizia nr. 416/09.07.2012 privind stabilirea unor masuri in sarcina societatilor de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 486 din 16.07.2012.

Cu toate acestea, decizia CSA vine mult prea tarziu, in contextul in care timp de doi ani de zile societatile de asigurare, actionari sau nu ai PAID si care vand pe langa asigurarile obligatorii ale Pool-ului si asigurarile proprii facultative, au indus de multe ori, intentionat, in eroare potentialii asigurati, oferindu-le acestora din urma, de fapt, asigurari facultative in loc de asigurari obligatorii.

Prin denumiri si preturi similare, utilizarea sintagmei "PAD" sau a termenului de "obligatorie", societatile de asigurari au urmarit sa creeze astfel confruzie intre politele obligatorii si cele facultative, pentru cei care doreau sa incheie de fapt o polita obligatorie.

PAID, societatea care emite politele obligatorii pentru locuinte, a fost infiintata in septembrie 2009.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera trei riscuri - cutremur, alunecare de teren si inundatie.

PAID gestioneaza circa 475.245 de polite, conform datelor de la 31 mai, in scadere cu aproape 100.000 de contracte fata de finele anului 2011.

De asemenea, PAID estimeaza ca va subscrie prime de 10,3 milioane lei in acest an, in scadere cu 71% fata de 2011,si va trece pe pierderi, care vor atinge 1,9 milioane lei, in varianta cea mai pesimita a bugetului societatii care emite politele obligatorii pentru locuinte. In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape un milion de lei. Pe de alta parte, in 2009 si 2010, societatea a raportat pierderi, care au totalizat 386.228 lei.

In privinta subscrierilor, bugetul PAID prevede venituri din prime de 10,25 milioane de lei si cheltuieli cu indemnizatiile platite (daune) de 350.000 lei in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri