Euro stabileste record dupa record fata de leu in condtiile in care valutele emergente din regiune sunt mai performante in 2012: zlotul s-a apreciat 6%, forintul 8.5%, in timp ce leul a pierdut aproape 6%, se arata intr-o analiza a Admiral Markets cu privire la evolutia leului in climatul regional si international.
Moneda nationala a beneficiat de un context international favorabil incepand cu luna martie 2009, cand bursele internationale au depasit criza financiara.

Indicele american Standard&Poor 500, barometrul riscului in pietele financiare, a recuperat in mare parte declinul violent din 2007-2008, iar valutele regionale au fost corelate cu sentimentul pietei la nivel global: au fost mai performante decat euro cand investitorii au aratat apetit pentru risc si s-au depreciat in momente de panica, unele mai mult, altele mai putin, in functie de contextul economic si politic intern.

Leul nu a profitat de interesul investitorilor pentru valute cu randament superior si economii emergente in perioada mai - octombrie 2009, noiembrie 2010, decembrie 2011 - martie 2012, respectiv perioada din Iunie si pana in prezent.

Un factor incurajator este ca leul a recuperat ulterior terenul pierdut, insa in conditii de optimism la nivel global.

Spre deosebire de leu, forintul si zlotul au avut o corelatie inversa aproape perfecta, cu un singur derapaj, in perioada 15 august 2011 – decembrie 2012. Astfel, forintul a inregistrat un avans de peste 7% in ultimii trei ani, in timp ce zlotul a devansat euro cu peste 10% in aceeasi perioada. Diferenta majora dintre leu si forint sau zlot s-a facut in 2012, cand moneda nationala a evoluat in cea mai mare parte contrar trendului regional si international, ca urmare a perspectivelor negative de crestere economica, amplificate de factorii politici.

“Pe plan international perspectivele sunt mai degraba pesimiste, fiind probabil un declin de 10% a indicelui bursier SP500 in urmatoarele luni, un climat negativ pentru leu, in care EurRon in cel mai fericit caz si-ar tempera declinul sau ar consolida la nivelul maxim 4.7 in conditii de stabilitate interna, iar ulterior s-ar aprecia la urmatorul val de optimism la nivel global, prognozat pentru finalul anului”, spun analistii Admiral Markets.

Admiral Markets AS este o companie licentiata in Uniunea Europeana pentru derularea activitatilor de investitii si brokeraj pe pietele financiare globale. Activitatea companiei este reglementata de catre legea fiscala Europeana, incluzand Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare - Markets in Financial Instruments Directive (MiFID).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri