Referintele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro si dolar au atins noi valori record, de 4,5848 lei/euro si respectiv 3,7438 lei/dolar, maxime istorice fiind inregistrate si pe piata interbancara.
Cursul leu/euro a inceput sa urce accelerat dupa ora 12:20, atingand un maxim de 4,5900 lei/euro pe piata interbancara, scrie Mediafax.

Unii dealeri spun ca deprecierea a fost declansata de ordinele de cumparare de euro plasate de jucatorii straini dupa anuntul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, care a decis ca premierul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata.

Cotatiile leului continua sa urce si pe piata interbancara, in lipsa unei interventii agresive din partea bancii centrale, astfel ca rata de schimb doboara record dupa record, noul maxim istoric este de 4,6 lei/euro.

Potrivit dealerilor, volumele de valuta tranzactionata sunt in crestere, iar jucatorii locali au inceput sa-si activeze ordine de stop-loss (limitare a pierderii), in conditiile in care acestia mizau pe sustinerea monedei nationale de catre BNR.

Cursul leu/euro a inceput sa urce accelerat dupa ora 12:20, iar maximul istoric a fost de 4,6 lei/euro. Ulterior, cotatiile au coborat usor, iar in jurul orei 13:30 schimburile se realizau la 4,5920 - 4,5940 lei/euro.

Unii dealeri spun ca deprecierea a fost declansata de ordinele de cumparare de euro plasate de jucatorii straini dupa anuntul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, care a decis ca premierul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata.

Dealerii spun ca banca centrala a intervenit indirect sa tempereze miscarea, insa nu a inversat directia cotatiilor. In jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,5860 - 4,5880 lei/euro.

In sesiunea precedent Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in scadere foarte usoara, la 4,5638 lei/euro.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele aproape trei saptamani, cu 3%, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.

Cotatia de referinta publicata vineri indica o scadere a leului cu 6,1% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Cursul pentru dolar a crescut vineri cu 3,1 bani, de la 3,7128 unitati la 3,7438 unitati. Comparativ cu finele anului trecut, leul a pierdut 12,11% fata de dolar, de la 3,3393 unitati.

Cursul pentru franc a urcat cu 1,71 bani, la 3,8173 lei/franc,reprezentand maximul pentru ultimele 11 luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 12 august 2011, cand francul a fost cotat la 3,8926 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschidere, euro era cotat la 4,5750 - 4,5780 lei, in scadere usoara fata de nivelul de joi, de 4,5770 - 4,5795 lei/euro.

In prima ora de tranzactionare, cursul a coborat treptat, pana la 4,5710 - 4,5730 lei/euro.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa scada vineri si au ajuns la 0,98% - 1,46% pe an, dupa ce joi au fost la 1,1% - 1,58%. Scaderea este cauzata de dobanzile practicate de unele banci care detin un surplus de lichiditate in ultimele zile ale perioadei de rezerva. O noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii va incepe marti, pe 24 iulie.

Randamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 4,34% - 4,81% pe an, la 4,81% - 5,30% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri