Cursul de schimb a spart un nou prag, de 4,60 lei/euro, nivel care era de neimaginat in urma cu cateva luni. Intrebarea care framanta acum analistii si bancherii deopotriva este unde se va opri deprecierea leului. Cel mai negru scenariu este sa ajungem la un curs de 5 lei/euro. Va fi viitorul atat de sumbru?
Analistul Florin Citu crede ca presiunea pe leu se va mentine pana in 2013 si cursul nu are cum sa se opreasca prea curand din crestere.

El explica ca sunt doua puncte foarte sensibile care submineaza leul. In primul rand, leul este tras in jos de instabilitatea politica care, indiferent de rezultat, nu se va termina pe 29 iulie, data referendumului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

In al doilea rand, spune Citu, Europa se indreapta mai repede decat ne-am asteptat spre o rupere a euro. Ori in acest context, perspectivele pentru leu nu sunt deloc bune.

"Mai mult, pana nu stim care este planul fiscal pentru 2013, nu ai cum sa iei o decizie de investitie in Romania. Faptul ca s-a schimbat Guvernul si primul lucru facut a fost cresterea deficitul a speriat pe toata lumea. Nimeni nu va lua acum o decizie, se asteapta noul Guvern si politica fiscala", a subliniat Citu.

BNR nu da semne ca mai vrea sa protejeze leul

Probabil ca cei mai multi oameni obisnuiti se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa intervina in forta pentru a scapa leul de la devalorizare. Totusi, banca centrala nu a dat semne ca vrea sa opreasca deprecierea si, dupa cum am semnalat intr-o analiza Wall-Street.ro, este posibil sa isi fi ajustat strategia de a proteja anumite praguri.

"Singura scapare a leului este interventia BNR, dar banca centrala nu mai poate interveni prea mult pentru ca anul acesta incep platile catre FMI si atunci nu poate sa mai arunce usor bani din rezerva valutara", a spus Citu.

Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, nu crede totusi ca asistam la o schimbare de paradigma la BNR, dar "ar fi contraproductiv sa intervina masiv in acest moment pentru stoparea deprecierii".

"In momentul in care piata este masiv impotriva leului, nu ar face decat sa repete ceea ce s-a intamplat in 2008, cand dobanzile au ajuns foarte mari, iar leul in cele din urma tot s-a depreciat. Nu s-a depreciat in octombrie, dar s-a depreciat in ianuarie. Acum, cred ca Banca Nationala si-a invatat lectia", a declarat Bucsa, pentru wall-street.ro.

Mai mult, economistul UniCredit crede ca leul este in acest moment prea slab fata de ce ar spune fundamentele, ceea ce inseamna ca, daca investitorii revin la sentimente mai bune si daca situatia din tara este considerata stabila din nou, leul se va intari din nou.

Daca leul a pierdut azi teren in fata euro in ton cu celelalte valute din regiune, la nivelul intregii luni toate monedele regionale s-au intarit, in timp ce leul s-a devalorizat.

Intrebat daca exista panica la vanzare si iesiri de capital, Bucsa a precizat ca "deocamdata nu exista panica, doar ca se vinde masiv atat in tara, cat si in regiune".

"Cred ca iesirile de capital au avut deja loc in mai si iunie, daca ne referim la investitiile de portofoliu. Nu cred ca este o iesire panicata pentru ca nu prea ai piata pentru asa ceva. Este doar o reactie la ce se intampla in strainatate si in plan local", a completat Bucsa.

Cresc restantele romanilor la banci

O depreciere a leului in raport cu moneda europeana pune presiune pe calitatea creditelor din sistemul bancar.

Potrivit Biroului de Credit, in primele cinci luni din 2012, restantele mai mari de 30 de zile inregistrate de persoanele fizice in euro au urcat cu 11,5% fata de finalul anului trecut, cele la franci elvetieni au crescut cu 10,7%, in timp ce imprumuturile cu problem in lei s-au majorat doar cu 3,4%.

Totodata, in luna mai, pentru prima oara in istorie, restantele la euro (3,26 miliarde lei) le-au depasit pe cele la lei (3,16 miliarde lei).

“Cred ca odata ce presiunile politice se vor diminua, cursul de schimb s-ar putea din nou sa scada. Daca leul va continua deprecierea, atunci, pe termen mediu, bancile vor avea probleme”, a precizat un analist dintr-o banca locala.

Acesta spune ca deprecierea leului creeaza probleme la plata ratelor pentru clientii care au venituri in moneda nationala. Astfel, restantele la credite ar putea sa creasca, iar bancile vor fi nevoite sa-si mareasca nivelul de provizionare, ceea ce in final va presupune capitaluri suplimentare pentru institutiile de credite.

Pe interbancar, leul a ajuns la 4,64 lei/euro

Cotatiile monedei nationale nu s-au oprit din crestere, in lipsa unei interventii vizibile din partea bancii centrale, astfel ca la finalul sesiunii interbancare rata de schimb a atins un nou record istoric, de 4,64 lei/euro, scrie Mediafax.

La pranz, Banca Nationala a Romaniei afisase noi maxime istorice pentru euro si dolar, de 4,6009 lei/euro si respectiv 3,7999 lei/dolar.

Totusi, directorul general al ING Bank Romania este convins ca, in pofida presiunii puternice din ultimele luni, cursul nu va ajunge la pragul psihologic de 5 lei/euro.

“Sunt probleme in tara mai mari decat referendumul. Acestea sunt legate de structura institutionala, stabilitatea politica, structura politica, masurile economice, am vazut ca se anunta niste cheltuieli publice foarte mari sau angajari in sectorul public. Acesti factori pun presiune pe deprecierea leului. Referendumul incorporeaza doar anumite aspecte ale cresterii cursului de schimb”, a mentionat Negritoiu, pentru Wall-Street.ro.

1. Credeti ca va ajunge cursul de schimb la nivelul de 5 lei/euro?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri