Programul guvernamental “Prima Casa” a fost o gura de oxigen in primul semestru al anului pentru cele mai mari doua banci din Romania, BCR si BRD, fiind principalul motor de crestere al creditarii, in conditiile in care ambele institutii au dezamagit in ceea ce priveste profitabilitatea.
Potrivit rezultatelor financiare anuntate de cele doua banci, BRD a inregistrat in primele sase luni o crestere de 4% a volumului de credite, pana la 35,2 miliarde lei, in timp ce BCR a raportat un avans al imprumuturilor de 2,8%, la 54,9 miliarde lei.

„Principalii factori care au determinat aceasta crestere in perioada primului semestru au fost campania promotionala Expresso si productia de credite acordate in cadrul programului Prima Casa", se arata intr-un comunicat al BRD.

Totodata, BCR arata ca impulsul pozitiv al programului „Prima Casa” a continuat in primul semestru si ca volumul agregat al creditelor a crescut, in special datorita creditarii retail.

“Cererea de credite a consumatorilor a ramas modesta iar tendintele pietei sunt in general orientate catre refinantarea creditelor mai vechi si catre imprumuturile acordate prin programul ”Prima Casa 4”. Finantarea acordata de BCR in cadrul programului ”Prima Casa” este de peste un miliard euro de la inceputul programului”, conform unui comunicat al BCR.

BRD a intrat in T2 pe pierdere. La BCR un sfert din portofoliul de credite este neperformant


BCR a inregistrat in al doilea trimestru al anului o pierdere neta de 239,4 milioane lei (54,65 milioane euro), pe fondul reducerii veniturilor din dobanzi si comisioane si mentinerii provizioanelor la un nivel ridicat, dupa ce, in primele trei luni, institutia de credit a raportat un rezultat negativ de 307 milioane lei (70 milioane euro).

Dupa primul semestru, BCR a totalizat o pierdere de 546,4 milioane lei, in conditiile in care in perioada similara din 2011 banca inregistra un profit de 158,8 milioane lei.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite a totalizat 1.76 miliarde lei, comparativ cu 945,9 milioane lei la jumatatea anului 2011.

Rata de acoperire a creditelor neperformante cu garantii colaterale si provizioane era de 103,7% la 30 iunie 2012 pe fondul unei reevaluari substantiale a garantiilor colaterale. Creditele neperformante reprezentau 24,6% din portofoliul total de credite la sfarsitul lunii iunie.

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a mentionat ca este increzator ca BCR va reveni pe profit in 2013, in conditiile in care costurile de risc vor atinge nivelul maxim in acest an.

BRD a inregistrat in al doilea trimestru al anului o pierdere de 43,6 milioane lei (9,9 milioane euro), pe fondul unui cost net al riscului ridicat, determinat in principal de scaderea valorii garantiilor asociate creditelor neperformante.

Costul net al riscului a fost de 714 milioane lei, fiind determinat in principal de scaderea valorii garantiilor asociate creditelor neperformante.

Cum au evoluat depozitele si activele BCR si BRD


Depozitele BCR au scazut cu 1,1% in primele sase luni comparativ cu finele anului 2011, pana la 39,2 miliarde lei, in timp ce soldul economiilor la BRD a avansat cu 9%, la 32,9 miliarde lei.

„Suntem intr-o piata de competitie si vrem de acum sa ne stabilizam cota de piata sau sa o imbunatatim. Trebuie sa dezvoltam produse de economisire si sa dezvoltam aceasta capacitate pentru oameni, in principal pentru indivizi care au o atitudine de economisire", declara la inceputul lunii martie fostul sef al BRD, Guy Poupet.

Activele totale ale bncii au totalizat 47,79 miliarde lei in primul semestru, in scadere cu 2% comparativ cu nivelul inregistrat la finele anului trecut. La BCR, activele au inregistrat un declin de 0,5%, pana la 76,35 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri