Banca Nationala a Romaniei (BNR) a utitlizat putin peste un miliard de euro pentru a sustine leul in luna iulie, considera economistul ING Bank, Vlad Muscalu, perioada in care moneda nationala a fost afectata de tensiunile politice interne.
"Miscarile recente si datele privind rezervele valutare, care ne-au facut sa credem ca BNR a vandut putin peste un miliard de euro in ultima luna, ne determina sa inlocuim prognoza noastra pozitiva pe termen scurt cu una negativa si estimam revenirea leului la minimul recent, de 4,65 unitati pentru un euro", arata un raport transmis de ING Bank si citat de Mediafax.

Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii iulie, cu 4,2%, pana la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.

Moneda nationala a recuperat luni semnificativ din terenul pierdut in saptamanile precedente, dupa ce primele date de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu au aratat ca nu se va indeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai multi jucatori straini au ales sa-si inchida din pozitii, insa dealerii nu au exclus si o prezenta discreta a BNR.

Potrivit economistului ING, aceasta incertitudine pare sa puna presiune pe leu, care, spre deosebire de alte perechi valutare, a avut o sesiune dificila miercuri, iar cotatii au depasit din nou 4,6 lei/euro.

Cotatiile monedei nationale au continuat sa urce la deschiderea sesiunii de joi, inregistrand oscilatii in jurul nivelului de 4,61 lei/euro, pe volume reduse de valuta tranzactionata, potrivit dealerilor.

Banca centrala a anuntat miercuri ca rezervele valutare au scazut in luna iulie cu 819 milioane euro, de la 32,96 miliarde euro la 32,14 miliarde euro, in conditiile in care platile scadente in contul datoriei publice denominate in valuta au fost de 127,92 milioane euro.

In cursul lunii iulie, BNR a inregistrat intrari la rezerva valutara de 1,3 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Concomitent, de la rezerva valutara s-au consemnat iesiri de 2,11 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Luna trecuta, Ministerul de Finante a emis titluri de stat de 1,6 miliarde lei si a avut de efectuat plati de peste 5 miliarde lei. Diferenta a fost, cel mai probabil, acoperita din bufferul constituit in valuta. Astfel, este posibil ca Ministerul Finantelor sa fi vandut catre BNR peste 800 de milioane de euro, suma pe care banca centrala a vandut-o mai departe in piata.

MFP a anuntat in 24 iulie ca suma din buffer se ridica la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la inceputul lunii mai, diferenta in care intra si plata unei emisiuni scadente in valoare de 700 milioane de euro.

"Diferenta de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizata pentru contracararea tendintei de crestere a randamentelor pe piata primara a titlurilor de stat datorata situatiei tensionate de pe plan international, a celei aferente structurii lichiditatii din sistemul bancar romanesc, precum si a contextului intern. Aceasta utilizare a fost facilitata de aprobarea liniei de credit in valoare de 1 miliard euro de catre Consiliul Director al BIRD in cursul lunii iunie 2012, care este considerata de institutiile financiare intenationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice", se spunea in comunicatul MFP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri