Cotatiile monedei nationale au coborat spre 4,64 lei/euro in a doua parte a zilei, dupa ce la jumatatea sesiunii cursul a atins un record istoric, de 4,6510 lei/euro, in timp ce valutele din regiune afisau castiguri de circa 1%, pe fondul datelor pozitive privind piata muncii din SUA, informeaza Mediafax.
In jurul orei 16:30, operatiunile se perfectau la 4,6375 - 4,6415 lei/euro, in crestere fata de nivelul de la aceeasi ora de joi, cand schimburile se realizau in jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

In debut, euro era cotat aproape de 4,62 lei/euro, iar in prima parte a zilei cotatiile au urcat treptat, desi banca centrala a fost prezenta in piata prin vanzari de euro, astfel ca rata de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,6510 lei/euro.

Unii dealeri spun ca cererea de euro a venit in principal din partea clientilor comerciali si de retail, care au cumparat valuta ingrijorati ca leul va continua deprecierea.

Evolutia leului a fost contrara miscarii din regiune, unde mondele vecine au consemnat castiguri de pana la 1,25%, dupa date pozitive privind piata muncii din SUA. Numarul locurilor de munca din cea mai mare economie a lumii, exceptand sectorul agricol, a urcat cu 163.000, cu mult peste cat se asteptau economistii.

Dealerii spun ca leul a fost sustinut pe tot parcursul sesiunii de interventii indirecte din partea BNR, iar in a doua parte a zilei volumele transferate au scazut semnificativ.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat joi ca au fost iesiri de capital in luna iulie care au afectat cursul, insa banca centrala are ""un anumit spatiu de manevra" pentru a-l sustine, dar acest spa¬tiu "trebuie administrat cu intelepciune si flexibilitate". Oficialul BNR a explicat ca aceste iesiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precadere din Europa, cu tensiunile politice interne.

Isarescu a spus ca detensionarea situatiei politice interne ar ajuta foarte mult economia romaneasca prin revenirea increderii investitorilor straini, intrucat situatia financiara din Europa nu se va calma in urmatoarele saptamani.

La putin timp dupa declaratiile guvernatorului BNR, Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat pana in 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale. Cotatiile au urcat in piata imediat dupa anuntul Curtii Constitutionale. Ulterior, vineri, termenul pentru dezbaterea procedurii desfasurarii referendumului a fost preschimbat in 31 august.

Majoritatea dealerilor bancari spun ca leul va ramane sub presiune in perioada urmatoare, din cauza tensiunilor politice.

Referinta BNR pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, intr-o piata in care banca centrala a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Precedentul maxim, de 4,6397 lei/euro, a fost consemnat saptamana trecuta, marti. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Leul s-a depreciat insa accentuat de la inceputul lunii iulie, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice. La inceputul lunii iulie s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

In sesiunea de joi, rata oficiala a fost de 4,6097 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinta a urcat cu 4,44 bani, de la 3,7528 lei/dolar la 3,7972 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 3,4 bani, de la 3,8355 lei/franc la 3,8695 lei/franc.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au urcat usor, de la 4,78 -5,25% la 4,81 - 5,29% pe an. In acelasi timp, randamentele cu scadenta la o saptamana au crescut stagnat la 4,83 - 5,31% pe an.

Deprecierea leului va continua pana la decizia CCR din septembrie! Vezi cel mai rau scenariu posibil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri