Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) avea la finele anului trecut peste 27.000 de angajati, iar ponderea functionarilor publici trimisi in judecata era de sub 0,4% din totalul salariatilor (2,36% la ANV si 1,46% la Garda Financiara), se arata intr-un raport al Curtii de Conturi.
Astfel, 108 angajati ai ANAF au fost trimisi in judecata.

„Evaluarile privind coruptia din ANAF trebuie sa urmeze aceleasi proceduri, tehnici si instrumente de masurare utilizate de organisme oficiale sau neguvernamentale la nivel international, respectiv estimarea nivelului coruptiei prin prisma perceptiei generale a societatii civile asupra fenomenului de coruptie din institutia respectiva. In ciuda statisticilor ce indica un nivel redus al faptelor de coruptie condamnate de organele judecatoresti, diferitele sondaje si analize facute publice de massmedia plaseaza functionarii ANAF in topul functionarilor publici corupti din Romania”, potrivit raportului Curtii de Conturi.

In document se mentioneaza faptul ca evaluarile realizate de Institutul National de Statistica au plasat evaziunea fiscala din Romania la un nivel de 17-18% din PIB. Pe de alta pare, mai multe institutii europene au estimat un nivel al economiei subterane si evaziunii fiscale de peste 30% din PIB.

„Exercitarea de practici evazioniste determina obtinerea rapida a unor cantitati mari de ”bani negri”. Toate aceste activitati sunt supuse monitorizarii si controlului autoritatilor, fapt ce determina ca pe de o parte contribuabilul evazionist sa incerce sa ofere foloase materiale considerabile oricarui inspector fiscal ce interfereaza activitatii sale ilicite, sau pe de alta parte sa caute sa obtina ”protectie” din partea unor persoane cu putere de decizie in institutiile publice cu atributii de control. Cu alte cuvinte, existenta unui nivel ridicat al evaziunii fiscale reprezinta un indiciu solid pentru faptul ca functionarii publici sunt supusi constant incercarilor de mituire din partea evazionistilor”, conform Curtii de Conturi.

Totodata, in raport se spune ca in ceea ce priveste implementarea propriu-zisa a directiilor de actiune anticoruptie, desi ANAF a realizat unele progrese evidente pe anumite paliere de activitate, lipsa informatiilor privind indicatorii de evaluare face practic imposibila evaluarea cu acuratete a performantei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri