Deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, noteaza Mediafax.
"Leul a fost rezonabil. A fost saracu'. Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici (...) de la inceput a fost nerezonabila (deprecierea - n.r.) datorita fundamentelor. Noi credem ca fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflatie mai mare 2-3 ani decat media europeana. Stiti ca unul dintre fundamente este chiar acesta, diferentialul de inflatie. Probabil ca o anumita depreciere era de asteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferentialul de inflatie intre noi si restul lumii, intre noi si Europa, a fost de cateva procente. Si in acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit sa ajute leul", a explicat Isarescu.

El recunoaste insa ca Romania are o problema legata de faptul ca spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar daca nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finantat.

Oficialul BNR a explicat ca in momentul in care nu este finantat si nu exista capacitatea institutionala si nationala pentru a atrage fonduri comunitare pentru finantare, asa cum s-a construit si programul cu FMI si proiectia de crestere economica, acolo ramane un gol de finantare, care devine fundamental.

"Dar noi credem ca punand mai multe lucruri, - productivitatea si salariile, evolutia ratei inflatiei, situatia rezervelor - nu exista motive de depreciere masiva a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, in aprecierea noastra, era o zona mai mult sau mai putin de echilibru bazata pe fundamentare si a inceput sa devina. Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini si asa mai departe. Deci, de la punctul X necunoscut de dumneavoastra si nici de mine, pana la punctul actual, v-am spus ca este vorba 2-3 procente. acestea 2-3-4 procente sunt extrem de rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a completat Isarescu.

El a aratat ca decuplarea leului fata de tendinta regionala a inceput in lunile aprilie-mai.

"Factorii au mai fost explicati. E vorba de legatura mai puternica pe care Romania o are si fizic si psihic cu zona Balcanilor si cu criza din Grecia. Ceea ce a determinat pe partea fizica iesiri de capital, iar psihic o viziune mai nefavorabila, mai pesimista, legata si de Romania si de sistemul bancar din Romaania si de evolutia cursului din partea pietelor internationale", a conchis seful BNR.

Leul va avea nevoie de aproape un an pentru a reveni la cotatia de dinaintea crizei politice

Cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro in septembrie si la 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politica si a presiunilor externe, potrivit estimarilor BCR, insa va recupera in prima jumatate a anului urmator, pentru a ajunge la 4,47 lei/euro in iunie.

"Noua noastra prognoza de curs valutar este de 4,65 lei/euro in septembrie si 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lunga decat se estima initial si a climatului extern nefavorabil", afirma analistul BCR Eugen Sinca.

BCR anticipeaza ca leul va recupera o parte din pierdere in prima jumatate a anului urmator, cotatia urmand sa coboare la 4,48 lei/euro in martie si 4,47 lei/euro in iunie.

"Credem ca BNR va pastra regimul de curs flotant administrat si va limita o miscare prea puternica a leului. Transferul dinspre curs spre inflatie este puternic si asimetric in Romania, iar preturile de consum cresc imediat dupa o depreciere a leului. Daca adaugam si posibila majorare a preturilor alimentelor in a doua jumatate din 2012, precum si majorarile pretului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerari a inflatiei pentru restul anului.

Patru conditii pentru o dezvoltare economica: ce anume l-a suparat pe omul liber Mugur Isarescu





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri