Moneda nationala a ramas pe apreciere semnificativa in sesiune interbancara de marti, ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale din prima parte a zilei, potrivit dealerilor, astfel ca la finalul sedintei cotatiile fluctuau usor peste 4,5450 lei/euro. Referinta BNR a coborat la minimul ultimelor 4 saptamani.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,5455 - 4,5575 lei/euro, sub nivelul de la finalul sedintei precedente, de 4,5715 - 4,5740 lei/euro, relateaza Mediafax.

In primele minute ale sedintei de marti, cotatiile au scazut sub nivelul de luni seara, dupa care, pentru scurt timp, s-au apropiat de 4,5700 lei/euro, moment in care in piata au fost plasate ordine de vanzare de euro la cotatii din ce in ce mai mici si care au dus cursul sub 4,5600 lei/euro. Dealerii cred ca atunci BNR a inceput sa intervina din nou indirect in piata.

Cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,5350 lei/euro.

Potrivit dealerilor, banca centrala si-a retras oferta de euro in a doua parte a zilei, iar corporatiile au fost principalii cumparatori.
In sesiunea de marti, valutele din regiune au inregistrat pierderi fata de euro pe tot parcursul sesiunii, iar la finalul zilei erau in scadere cu pana la 0,6%.

Referinta BNR pentru euro a coborat marti cu 3,62 bani, la 4,5378 lei/euro, ajungand astfel la nivelul minim din ultimele aproape 4 saptamani. O cotatie inferioara celei de marti a fost publicata de BNR pe 12 iulie, de 4,5252 lei/euro.

Paritatea oficiala a scazut accelerat luni, cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, dupa ce vineri a fost la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro.

Raportat la maximul istoric de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro. Cea mai mare parte din corectie a fost inregistrata de la inceputul lunii iulie, cand pe fondul turbulentelor moneda nationala a scazut cu 4,4%.

Leul a castigat insa in ultimele doua sedinte 2,3%, recuperand astfel jumatate din pierderea consemnata de la inceputul lunii iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat luni ca deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat.

Pentru dolar rata de referinta a coborat marti cu 4,15 bani, de la 3,6997 lei/dolar la 3,6582 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scazut de la 3,8077 lei/franc la 3,7771 lei/franc.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut la 5,14% - 5,62% pe an, usor peste cele de luni, de 4,8% - 5,28% pe an. Evolutia vine pe fondul reducerii sumelor pe care BNR le-a imprumutat luni bancilor comerciale prin licitatia repo, in conditiile in care luni au fost rambursate catre banca centrala imprumuturi de 12 miliarde lei, iar aceasta a acordat institutiilor de credit 6 miliarde lei.

Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt la 5,23% - 5,73% pe an. Acestea au urcat imediat dupa operatiunea repo, ajungand la 5,2% - 5,7% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri