In aceasta perioada, dividendele revin in atentia investitorilor. Dar ce mai inseamna ele, cand unele actiuni au crescut foarte mult in ultimul an?
Pe langa diferenta de curs, dividendul este cealalta forma importanta de castig pe o piata de capital. In ultimii ani s-au putut identifica societati cu o politica de dividend mai stabila decat altele, societati ai caror actionari au votat, in fiecare an, repartizarea unor cote apropiate din profitul net sub forma de dividende. Asadar, actiunile emise de aceste societati au inceput sa fie vanate tocmai prin prisma dividendelor, devenind interesante si pentru fondurile de investitii, deschise sau inchise.

Ultimii doi ani au adus la bursa cresteri importante, majoritatea actiunilor au inregistrat evolutii foarte bune, cu o dinamica ce o depaseste pe cea a profiturilor obtinute. Se pune astfel intrebarea ce atractivitate pot sa mai aiba, in noile conditii, dividendele, cat mai reprezinta dividendul din valoarea de piata a unei actiuni.

Pana acum am primit informatii privind dividendele de la cateva societati, BRD si Turbomecanica de la prima categorie, Aerostar si Bermas de la a doua, Comvex de pe piata Rasdaq si SIF Moldova si SIF Oltenia. Cu exceptia BRD si a celor doua SIF-uri, celelalte societati au o rata a dividendului (dividend/profit net) pe 2005 mai mare decat media ratei dividendului din 2001 si pana acum. Altfel spus, dividendele propuse de ele depasesc asteptarile. La Comvex Constanta se observa un dividend brut mai mare decat profitul, asta deoarece din totalul sumei alocate actionarilor, 5 milioane RON provin din profitul nerepartizat aferent anului 2002.


La SIF-uri, dividendele deja si-au pierdut din atractivitate, valoarea bruta unitara a dividendului a crescut cu foarte putin in ultimii ani, SIF Moldova a propus un 670 RON/actiune si SIF Oltenia un dividend unitar brut de 600 RON/actiune. Tinand cont de cresterile importante ale cursurilor titlurilor SIF in ultimii ani, deja dividendul a ajuns sa nu reprezinte mult din pretul unei actiuni.

Mai mult, au fost sedinte cand titlurile SIF fluctuau cu mai mult de 600-700 RON/actiune, deci o valoarea egala cu dividendele putea fi obtinuta intr-o singura zi, la cumparare urmata de vanzare in aceeasi zi. In ceea ce priveste SIF-urile, deja a aparut la unele intentia de majorare a capitalului social, o parte din profitul net in loc sa fie repartizata ca dividende se doreste sa fie trecuta la rezerve, care ulterior sa fie capitalizate si sa se ofere actiuni gratuite actionarilor de la data de inregistrare.

SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au convocat deja AGA Extraordinara prin care se propune majorarea capitalului social cu 50%, adica acordarea de actiuni gratuite - una la doua detinute - actionarilor existenti la data de inregistrare. La randul sau, SIF Moldova a anuntat faptul ca a luat in calcul posibilitatea de a majora capitalul social atat din rezerve (deci actiuni gratuite) cat si prin aporturi in numerar (deci drepturi de preferinta). Atat insa, nimic concret deocamdata la SIF Moldova.

Dar sa revenim la dividende. In afara de societatile amintite, care au oferit indicii privind dividendul ce se va acorda in acest an din profitul pe 2005, mai sunt companii care in ultimii ani au acordat mereu dividende si care au avut o politica oarecum stabila, procentele din profit alocate actionarilor au fost cat de cat asemanatoare. La aceste societati putem sa ne asteptam si in acest an la dividende si chiar se pot lansa unele previziuni.

Exista societati cu o rata a dividendului aproape constanta, an de an insa la profituri mici

Am incercat asadar aplicarea unui model simplu de estimare a dividendelor, ce are la baza calculul unei medii aritmetice a ratei dividendului in perioada 2001-2004. Apoi am calculat media abaterilor ratei dividendului de la aceasta medie, in fiecare an in parte. Aplicand rata medie a dividendului la profitul net unitar am obtine o valoare posibila pentru dividendul brut, din care insa am ales sa scadem, respectiv sa adunam abaterea medie, pentru a obtine un interval in care ar putea sa oscileze dividendul.

Cele mai atractive societati sunt cele cu o abatere mica si cu o rata a dividendului mare, astfel ca impartind abaterea la medie obtinem o rata in functie de care putem sa ordonam societatile identificate de noi.


Cat mai pot reprezenta dividendele raportat la cursul din piata?

Observam asadar societati care an de an au acordat cote apropiate din profit ca dividende, iar aceste cote in unele cazuri depasesc 50%. Insa cat plateste investitorul pentru aceste dividende, este rentabil sa cumparam actiuni doar pe premisa lor? Daca incercam sa calculam un dividend mediu pe baza ratei medii din ultimii ani si a profiturilor preliminate pe 2005 si raportam acest dividend la cotatiile din piata, putem sa ne facem o idee despre acest lucru. Dintre societatile prezentate in tabel se detaseaza categoric Petrolexportimport, cu un randament al dividendului (Dividend Yield) posibil de 16%, urmat de Comelf si Alro, cu circa 4% si de Braiconf, cu 3%.

In rest, randamentele posibile sunt mici, de 1%-2%, nu din cauza unor rate mici ale dividendului, ci mai mult datorita faptului ca multe societati au raportat in 2005 profituri reduse, unele chiar in scadere puternica, astfel incat aplicarea ratei medii a dividendelor din ultimii ani la aceste profituri duce la niste valori absolute mici, care prezinta un interes redus in raport cu valoarea de piata a actiunilor.

La societatile care deja au propus un dividend avem in generale rate ale Dividend Yield mai bune, se detaseaza aici Comvex (CMVX), cu un DY de 11,2%, apoi Aerostar (ARS), cu o rata de 7,6% si Turbomecanica (TBM) si Bermas (BRM), cu valori de circa 5%.

Alternativa la dividende sunt actiunile gratuite, profitul net poate fi incorporat in rezerve, care ulterior pot fi capitalizate. Pe termen scurt, unui actionar ii aduc aproximativ aceleasi avantaje distribuirea de dividende sau de actiuni gratuite, dividendul este un venit mai sigur, pe cand actiunile primite in mod gratuit aduc venit doar in conditiile in care capitalizarea societatii nu scade dupa majorarea capitalului social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri