Functioneaza ca un cont de depozit cu dobanda fixa sau ajustabila la 90 de zile. La retrageri inainte de termen se poate primi o parte consistenta din dobanda

Cea mai eficienta solutie de economisire pentru cei care vor sa-si pastreze anonimatul: certificatele la purtator: no name, no face, just numbers!

Pastrarea banilor la saltea este una dintre cele mai ineficiente moduri de economisire. Pentru a da randament banilor si pentru a-i feri de inflatie, se recomanda plasarea lor in diverse instrumente financiare. Cele mai accesibile sunt solutiile oferite de bancile specializate in retail.

In aceste cazuri se pot investi si sume mai mici de 1.000 de lei (10 milioane de lei vechi), care pot da, chiar si pe termen scurt, randamente destul de bune. Dincolo de clasicele depozite la termen sau de alternativele de economisire, unele bancilor ofera produse precum certificatele de depozit.

Definitii

Certificatul de depozit poate fi materializat sau nu printr-un document specific cu aspect de certificat. in cazul in care el este palpabil, ia forma unei hartii cu o anumita valoare. Suma poate fi stabilita apriori de banca sau poate fi aleasa de client. in cel de-al doilea caz, suma trebuie sa fie peste un anumit minim fixat de banca. Certificatul de depozit materializat poate fi nominal sau nu. Unele banci ofera un grad sporit de confidentialitate banilor depusi in acest mod prin certificatele la purtator. Acestea pot flota libere pe piata, pot fi vandute si cumparate intre persoane fizice. Ele se preschimba in bani numai de cel care le prezinta la ghiseu si spune parola care a fost fixata initial. Certificatele de depozit nematerializate iau forma unei conventii intre banca si client, prin care cel din urma se angajeaza sa lase bancii o anumita suma pentru care incaseaza dobanda la scadenta sau in conditiile stabilite. Conventia prevede depunerea de catre persoana fizica a unei sume si specifica faptul ca va primi dobanda.

Care este avantajul? in fond, poti depune banii la banca fara artificiul unui contract de depozit la termen. Diferenta este ca in cazul certificatelor de depozit suma plasata la banca nu este vazuta ca un intreg, ci segmentata in cupoanele valorice aferente. Avantajul certificatelor asupra depozitelor la termen este dat de faptul ca din suma plasata la banca se pot efectua retrageri fara a fi afectat intreg depozitul. De asemenea, se pot face depuneri noi, fara a astepta termenul. Unul dintre punctele cele mai tari ale certificatului de depozit este ca dobanda este, in majoritatea cazurilor, fixa pana la scadenta. in restul cazurilor, dobanda are un caracter semivariabil, fiind ajustabila dupa anumite perioade de timp - 90 de zile. De asemenea, la retragerile inainte de termen se poate acorda un procent semnificativ din dobanda (in majoritatea cazurilor de 50%, dar poate ajunge si la 80%).

Sursa: http://www.baniinostri.ro/dinrevista/pontul_saptamanii.php?ContentID=110

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri