Guvernul si-a redus estimarea de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, dar analistii considera ca prognoza Executivului ramane totusi optimista avand in vedere deteriorarea cererii externe si seceta din agricultura.
Premierul Victor Ponta a explicat aceasta diminuare a cresterii economice prin faptul ca este „generata de efectele secetei asupra agriculturii”, dar a dat vina si pe fostul Guvern care a fost „hiperoptimism” in estimarea absortiei fondurilor europene.

Atragerea fondurilor europene se anunta a fi un esec si in 2012, avertizeaza economistii, desi la inceput de an fostul premier Emil Boc sustinea ca in Romania vor intra 6 miliarde de euro.

De altfel, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara la inceputul saptamanii, dupa intalnirea avuta cu delegatia FMI, ca Romania trebuie sa absoarba in acest an aproape 950 milioane euro si peste 7,5 miliarde euro in 2013, pentru a evita dezangajari de fonduri europene.

In prezent gradul de atragere al fondurilor europene (agricultura si politica de coeziune) este de 27%. In schimb, rata de absortie pentru politica de coeziune este 9,91%, desi tinta asumata de Guvern este de 20%.

„Avand in vedere ca perspectivele economice pentru zona euro s-au deteriorat pentru acest an, cu impact asupra exporturilor romanesti si a industriei, dar si datorita semnalelor descurajante din agricultura, o astfel de ajustare in scadere a prognozei de crestere pentru intregul an era de asteptat. In plus, cu toate ca absorbtia fondurilor structurale europene s-a accelerat in prima parte a anului fata de anii precedenti, totusi a ramas semnificativ sub planul guvernului, iar perpectivele nu sunt incurajatoare datorita stoparii platilor pentru anumite programe in anumite perioade datorita investigatiilor Comisiei Europene (pe baza unor suspiciuni de frauda in anumite cazuri)”, a precizat economistul-sef al RBS, Catalina Molnar.

Totodata, analistul economic Aurelian Dochia spune ca modificarea prognozei de crestere economica pentru 2012 era inevitabila, in conditiile in care datele economice de la jumatatea anului aratau ca veche estimare nu mai era realista.

„Trebuia o prognoza mai realista si in functie de ea sa fie realizata rectificarea bugetara”, a adaugat Dochia.
Rectificarea bugetara de la finele lunii august va presupune diminuarea tinte de venituri cu peste 2,1 miliarde lei, cu scaderi de incasari estimate din accize si fonduri UE si cresteri din TVA, impozit pe venit si taxa pe utilizarea bunurilor, iar prognoza de cheltuieli va fi reduca cu 753 milioane lei, potrivit Mediafax.

Si, totusi, estimarea de crestere economica de 1,2% este optimista


Catalina Molnar a declarat ca pentru acest an estimarea RBS de crestere economica ramane la 0,5%, prognoza emisa inca din trimestrul patru din 2011.

„In comparatie cu performanta economica de anul trecut (2.5%), factorii determinanti ai incetinirii cresterii economice sunt legati de deteriorarea cererii externe dar si de o productie agricola care se compara cu un an agricol de exceptie in 2011, in plus afectata si de conditiile meteo extreme”, a mentionat economistul-sef al RBS.

Dupa parerea acesteia sectorul constructiilor pare sa fi performat mult mai bine in prima parte a anului comparativ cu 2011.

„Acest lucru poate sa fi fost legat de alegerile locale, avand in vedere ca s-au inregistrat cresteri anuale doar in zona constructiilor ingineresti - asociate in mare parte investitiilor publice”, a completat Catalina Molnar.

Inclusiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012 de la 1,2% la 0,8% din PIB, pe fondul situatiei externe dificile si a crizei politice externe.

S-ar putea ca la final de an cresterea economica sa fie mai redusa decat estimeaza Guvernul acum, pentru ca s-a pierdut prea mult timp cu aceasta disputa politica. Un factor important de avans economic a fost exportul, insa si Europa si-a revizuit tintele de crestere. Chiar si Germania si Polonia dau semne de oboseala. Singurul factor cu surprize placute ar fi fost fondurile europene, dar nu ne putem baza pe acesta. Si 2012 e pierdut pentru absortia fondurilor europene”, a adaugat Dochia.

Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 2,5% din PIB, fiind determinata, in mod semnificativ, de agricultura si industrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri