Este cunoscut faptul ca majoritatea expatilor a adus in mediul romanesc de business un nou model de lucru, bazat pe niste principii sanatoase, care au ridicat stacheta in privinta profesionalismului. Dar, exista si exceptii de la regula, asa cum reteta expatilor nu s-a dovedit un sanatoasa in privinta Aviva.
Prezent pe piata locala incepand cu data de 11 octombrie 2000, grupul britanic Aviva, initial sub numele de Commercial Union Asigurari de Viata Romania, s-a numarat printre pionierii pietei de asigurari de viata locala, alaturi de alti jucatori internationali, precum olandezii de la ING.

Insa, lipsa de atentie asupra realitatii de business si faptul ca a fost condusa doar de expati, care nu cunosteau piata din Romania sau nu reuseau sa inteleaga ceea ce se intampla, a dus compania in deriva totala. Astfel, chiar si dupa aproape un deceniu de la intrarea companiei pe piata, Aviva nu a reusit sa isi gaseasca o directie, afacerile inaintau lent si pierderile se acumulau an de an.

Sunt asa-zisi „expati”, expatriatii din cadrul retelelor de marca. Este cunoscut faptul ca majoritatea expatilor a adus in mediul romanesc de business un nou model de lucru, bazat pe niste principii sanatoase, care au ridicat stacheta in privinta profesionalismului. Dar, exista si exceptii de la regula, asa cum reteta expatilor "atotstiutori" nu s-a dovedit una sanatoasa in privinta Aviva.

Aviva (fosta Commercial Union) l-a numit in aprilie 2000 pe canadianul Carl Boehr in functia de presedinte Commercial Union Asigurari de Viata Romania, care avea drept obiectiv principal sa lanseze compania pe piata locala. Dar, experienta profesionala in asigurari a lui Carl Boehr se rezuma la acea vreme doar la Canada, o piata deja dezvoltata spre comparatie cu Romania.

Sub conducerea canadianului, la numai doi ani de activitate, Commercial Union devine Aviva Asigurari de Viata, in urma unui rebranding international, si acumulase, la acea data, putin peste 4% (cota de piata) din piata asigurarilor de viata, fiind pe locul 4 in topul companiilor de asigurari de viata din Romania. Patru ani mai tarziu, in 2006, Aviva a coborat pe locul sase in piata de profil, dupa cota de piata (5,6%), in urma ING (38,3), AIG (12,1), Allianz si Asirom (cu cate 7,7%) si Grawe (5,7%).

De ce a fost retras avizul sefilor Aviva?


In luna octombrie a aceluiasi an, grupul britanic intentiona sa ofere o gura de oxigen companiei din Romania, prin numirea indianului Shah Rouf, director de cercetare si dezvoltare in Aviva Europa si International, in functia de director general al Aviva Asigurari de Viata. Acesta fusese director al Aviva International Healthcare timp de trei ani, pana in martie 2006, iar inainte a ocupat functia de director de marketing si distributie in Aviva India.

In aceeasi linie de dezvoltare a afacerilor Aviva in zona Europei Centrale si de Est, Carl Boehr era mutat in functia de director general al Aviva Turcia, dupa experienta din Romania.

Rouf (foto) a fost directorul general al Aviva Asigurari de Viata in perioada 2 aprilie 2007-1 martie 2010 si membru CA incepand cu 15 ianuarie 2010. El a fost numit ulterior la conducerea subsidiarei grupului Aviva din Sri Lanka, insa a ramas si membru al CA al companiei din Romania.

Desi in perioada mandatului de CEO al acestuia, afacerile Aviva Romania au cunoscut un trend ascendent, una dintre cresterile vizibile fiind valoarea prezenta a primelor din vanzari noi care a depasit 800 milioane euro in acest interval (din noiembrie 2006), comparativ cu 100 milioane euro in primii sase ani de la intrarea pe piata din Romania (din 2001 si pana in 2006), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a scos la iveala nereguli grave de management, care au condus la ridicarea licentei de practica in Europa pentru indian (in urma amenzilor de la CSA); eveniment despre care a scris si Financial Times.

Ca urmare, autoritatea romana a retras in 3 august 2010 avizul acordat lui Janos Bartok si Shah Rouf pentru functia de presedinte, respectiv membru al CA Aviva Asigurari de Viata, dupa ce acestia au incalcat mai multe prevederi ale legislatiei privind asigurarile. Deciziile au fost adoptate dupa analiza unei note intocmita de o echipa de control a institutiei, care a constatat, in cazul fiecarui administrator, nu mai putin de 34 de incalcari ale legislatiei din domeniul asigurarilor.

Asadar, echipa de control a CSA a constatat ca Aviva nu a facut dovada verificarii clientilor in lista persoanelor suspecte, inainte de incheierea politelor, prevazuta in doua Hotarari de Guvern referitoare la firmele si persoanele suspecte de savarsirea sau de finantarea actelor de terorism. De asemenea, asiguratorul nu a facut dovada pregatirii specializate a persoanei responsabile cu prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Controlul CSA a mai scos in evidenta ca operatiunile contabile realizate de societate au denaturat situatiile financiare ale Aviva Asigurari de Viata pentru anii 2008 si 2009. Compania a inregistrat pierderi de 21,33 milioane de lei in 2008 si de 13,45 milioane lei in 2009.

In plus, Aviva Asigurari de Viata nu dispunea de reglementari interne privind constituirea si mentinerea rezervelor tehnice, nu a constituit corect rezerva de prime si rezerva de daune, iar o parte din politele incheiate pentru clientii noi nu aveau atasate documente de identificare a acestora.

Totodata, compania nu a constituit rezerva matematica pentru produsele de asigurare de viata legate de fonduri de investitii (unit-linked) la nivelul unitatilor din cont sau nu a constituit rezerva pentru riscuri nexpirate pentru produsele de asigurare incadrate in clasa A.I. - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare.

Conform informatiilor de la Registrul Comertului, valabile la 27 august 2010, Consiliul de Administratie al Aviva Asigurari de Viata era format din Janos Bartok - presedinte, din 6 aprilie 2009, Shah Rouf, Eugen Gheorghe Voicu, Mihai Popescu si Andrea Battista, toti membri.

Aviva numeste primul roman la conducerea companiei


Dupa plecarea lui Shah Rouf, Aviva a decis sa mearga in cele din urma pe mana unui roman la conducerea companiei, care sa cunoasca foarte bine piata, business-ul si sa ajunga pe break-even in termen scurt, in persoana lui Mihai Popescu (foto).

Anterior, managerul ocupase pozitia de director de marketing si vanzari in cadrul Alico Asigurari (fosta AIG Life) si se afla, la acel moment, de aproximativ o luna in consiliul de administratie Aviva.

La prima sa intalnire cu presa, din 31 mai 2010, Mihai Popescu declara in calitate de director general Aviva Asiugrari de Viata ca obiectivul fixat de la sediul din Londra al mandatului sau era sa curete compania si sa duca asiguratorul pentru prima data pe profit.

Un an si jumatate mai tarziu, la finalul lui 2011, compania anunta faptul ca isi redusese pierderile cu peste 70%, de la 19 milioane de lei in 2010 la numai 6 milioane de lei in acel an. "Dupa ritmul de reducere al pierderilor, ne asteptam ca la anuntarea rezultatelor dupa primele 6 luni ale lui 2012, compania sa fie pe zero", spunea Popescu la final de 2011.

La numai trei luni de la numirea lui Popescu la conducerea Aviva cei de la CSA au anuntat, asa cum am precizat mai sus, o serie de amenzi pe care le-au dat companiei Aviva, in urma unui control extrem de ruguros, in care au descoperit o serie de nereguli majore. Sanctiunile CSA au fost destul de severe si s-au rasfrant asupra unor fosti membri din conducerea Aviva.

Adevarul este ca sanctiunile impuse de CSA companiei Aviva Asigurari de Viata au fost extrem de grave si fara precendent in industrie, directorului general si unui membru al consilului de administratie ridacandu-li-se autorizarile de practica.

Surse din interiorul companiei, au declarat la acea data ca au fost impuse ulterior o serie de masuri menita sa corecteze neregulile. Astfel, au fost reduse sistematic cheltuielile ce nu aduceau valoare companiei, cum ar fi unele cheltuieli de marketing insuficient pregatite, cheltuieli inadecvate de operatiuni si in mod special cheltuielile cu achizitii care nu aduceau decat pierderi mascate.

La finalul anului 2011, grupul Aviva a renuntat la unele idei avangardiste de unificare operationala transfrontaliera la nivelul intregii Europe si a refocusat eforturile spre consolidarea fiecarei operatiuni locale. Insa la anuntarea noii strategii operationale, Aviva a avansat ideea vanzarii operatiunilor din Cehia, Ungaria si Romania.

wall-street.ro scria inca din martie 2011 despre evaluarea optiunilor pentru diviziile Aviva din Romania, Cehia si Ungaria.

Asadar, dupa o perioada destul de tulbure, plina de zvonuri din diverse surse, timp in care Aviva continua sa isi desfasoare activitatea ca si cand nimic nu s-a intamplat, la inceptul acestui an, fost anuntat un accord de vanzare catre Metlife “la pachet” a celor 3 operatiuni.

Alico: Reteaua si portofoliul Aviva se pliaza perfect planurilor noastre

Recent, grupul american MetLife, prin intermediul companiei afiliate Alico Asigurari, a anuntat ca a finalizat achizitia operatiunii de asigurari de viata din Romania a britanicilor de la Aviva, tranzactie anuntat initial pe 30 ianuarie anul curent si estimata la cateva zeci de milioane de euro.

Cu aceasta ocazie, MetLife a numit-o pe Carmina Dragomir in pozitia de director general executiv al Aviva Asigurari de Viata in Romania, in locuindu-l astfel in functie pe Mihai Popescu. Carmina Dragomir coordoneaza in prezent divizia de operatiuni in cadrul Alico Asigurari. Numirea Carminei Dragomir in noua functie are loc in urma finalizarii achizitiei companiei de asigurari de viata Aviva in Romania si este supusa procesului de aprobare din partea autoritatilor.

"Mandatul meu in cadrul companiei Aviva Asigurari de Viata s-a incheiat in momentul finalizarii tranzactiei si nu mai sunt parte a echipei. Voi ramane insa alaturi de echipa Aviva Pensii, in calitate de membru al Consiliului de Administratie, pentru a sustine in continuare planurile Aviva de a finaliza si tranzactia firmei de Pensii. In momentul in care imi voi indeplini in totalitate obiectivele mandatului voi parasi si compania Aviva Pensii", a declarat Mihai Popescu, contactat de wall-street.ro.

El a daugat ca perioada petrecuta in calitate de CEO al Aviva asigurari a fost una "plina de experiente pozitive, in care am fost supus unor multiple provocari, in urma carora mi-am imbogatit experienta profesionala. Sunt convins ca voi avea ocazia sa folosesc toate cunostiintele acumulate in cadrul companiei Aviva, in viitorul apropiat. Cred cu tarie ca nevoile clientilor si ale partenerilor de distributie Aviva vor fi si in continuare prioritare pentru colegii mei".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri