Marile banci se pregatesc sa intimpine cum se cuvine intrarea in UE. Asta inseamna ca au pus ochii pe ce a ramas de cumparat dintre bancile autohtone
Potentialul de dezvoltare al pietei bancare din Romania este imens. Toti indicatorii bancari, comparati cu cei ai statelor vecine si nu numai, recomanda piata din Romania ca fiind de departe cea mai promitatoare. Gradul scazut de intermediere financiara, adica volumul creditelor raportate la PIB, gradul extrem de redus de indatorare a romanilor comparativ cu cel din statele UE, ca si cel de bancarizare, fac din piata autohtona tinta marilor banci straine.

Inevitabilele preluari sau fuziuni

In ultimii ani am asistat la o concentrare bancara de proportii care nu lasa loc dubiilor in legatura cu viitoarea imagine a sistemului bancar romanesc. In prezent exista pe linga granzii BCR (Erste Bank), BRD Socit Gnrale, Raiffeisen, HVB Tiriac si alte nume mari, numai putin de 20 de banci avind o cota de piata sub 1%. Dupa privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, ultima reduta mare din capitalul bancar romanesc va cadea. Bancile mici cu profil general, fie ele cu capital privat majoritar romanesc sau strain, vor avea sanse din ce in ce mai reduse de a functiona prin forte proprii. Costurile necesare pentru a supravietui concurentei pot deveni greu de suportat.

Toate acestea, si nu numai, vor face din bancile mici tinte de preluare, alternativa fiind falimentul, considera analistii bancari. Jumatate dintre bancile existente acum in Romania detin mai putin de 10 la suta din active. Este evident ca aici trebuie sa se intimple ceva. Ori isi vor creste cota de piata, ori vor fuziona, ori vor fi achizitionate - spunea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4988&art=11935&cHash=0913b851c6

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri