Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in raport cu euro, iar cursul a coborat sub 4,5 lei/euro, intr-o piata dominata de vanzarile de valuta ale jucatorilor straini, care au incercat sa-si limiteze pierderile, potrivit dealerilor.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,4940 - 4,4960 lei, cu aproape 4 bani sub nivelul de la finalul sesiunii de luni, cand schimburile se perfectau la 4,5325 - 4,5350 lei/euro, scrie Mediafax.

La deschidere, bancile cotau euro la 4,5355 - 4,5375 lei, iar in prima ora de tranzactionare, cursul a coborat nesemnificativ.

Spre jumatatea zilei, cursul si-a accelerat scadere, iar in prima parte a zilei a coborat pana la 4,5135 lei/euro. In a doua jumatate a sedintei, leul a continuat sa castige teren, iar minim zilei a fost de 4,4935 lei/euro.

Potrivit dealerilor, au fost mai multi factori care au contribuit la evolutia leului. In prima parte a zilei au contribuit dobanzile ridicate din piata monetara, ca urmare a deciziilor BNR de a plafona sumele cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, datele peste asteptari privind cresterea economica, precum si interventiile indirecte ale bancii centrale.

De asemenea, dealerii spun ca sentimentul pozitiv a fost sustinut si de unele comentarii FMI care sustin ca leul este usor subevaluat. Seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a afirmat marti ca rata de schimb este aproape de nivelul de echilibru, avand in vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spatiu de apreciere dupa ce situatia va reveni la normal.

In a doua parte a zilei, mai multi jucatori straini care au mizat in zilele anterioare pe deprecierea leului au dat ordine de stop loss (de vanzare pentru a limita pierderile - n.r.), iar dealerii nu exclud nici interventia indirecta a bancii centrale, care vinde euro pentru Ministerul Finantelor.

BNR a publicat marti un curs de 4,5186 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani si jumatate.

Cursul a coborat marti cu 1,21 bani, de la 4,5307 lei/euro luni. Un nivel mai redus a fost publicat de BNR la 6 iulie, cand euro a fost cotat la 4,5142 lei. Astfel, leul a recuperat 2,78% fata de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat in urma cu o saptamana, din cauza tensiunilor politice.

Pentru dolar rata de referinta a coborat luni cu 2,21 bani, de la 3,6790 lei/dolar la 3,6569 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scazut de la 3,7723 lei/franc la 3,7625 lei/franc.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut la 6-6,5%, de la 5,27 - 5,75% cu o zi in urma. Astfel, randamentele au depasit cu mult rata de politica monetara, ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le imprumuta bancilor comerciale prin licitatia repo.

Deficitul de lei din piata monetara interbancara a pus presiune si pe dobanzile la obligatiunile cu scadenta mai mare, cum ar fi titlurile care ajung la maturitate in octombrie 2014, a caror randament a crescut la 6,5%, de la 6,2% in sesiunea de vineri.

Dealerii spun ca presiunea a fost generata si de randamentul ridicat, de 6,15%, platit de Ministerul Finantelor, in sedinta de luni, pentru certificate la opt luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri