Matthew Lynn, editorialist al cunoscutei publicatii online Marketwatch, considera ca moneda europeana este deja moarta, ea nefacand altceva decat sa „se tarasca” si sa sperie investitorii de pe continent, asemenea unui zombie.
„Adevarul este ca nimeni nu stie exact cand euro va cadea, insa moneda ar putea sa se tarasca inca un deceniu printre summituri de criza si noi bailout-uri. La fel de adevarat este si ca euro ar putea sa dispara pana la sfarsitul lunii – daca Greciei ii este refuzat un al treilea pachet de ajutoare financiare, tara este exclusa din zona euro, iar apoi moneda europeana se prabuseste in doar cateva zile haotice”, scrie autorul editorialului.

Aceste spune ca tinerea artificiala in viata a euro nu face decat sa afecteze tarile din UE. „Dupa ce euro va fi in sfarsit desfiintat, tarile vor putea sa inceapa cursa de recuperare. Moneda nu mai indeplineste caracteristicile obisnuite ale unei valute. O valuta trebuie sa reprezinte o metoda universal acceptata pentru schimburile comerciale, o solutie pentru mentinerea valorii de-a lungul timpului, o solutie pentru facilitarea tranzactiilor”, scrie Matthew Lynn.

Acesta continua mentionand ca anumite tari nu se pot folosi de euro pentru importuri de teama ca drahma greceasca sau lira italiana ar putea brusc sa inlocuiasca moneda europeana.

Apar deja stiri despre traderi de petrol care nu vor livreze clientilor din Grecia. De ce nu? Pentru ca peste sase luni, cand tranzactia trebuie achitata, s-ar putea sa nu mai fie platiti in moneda in care stabilisera initial, ci intr-o moneda care valoreaza mult mai putin. Acelasi lucru ar putea sa devina valabil si pentru Spania in curand”, spune editorialistul.

De asemenea, agentii imobiliari din Londra spun ca telefoanele suna non-stop, la capatul celalalt al firului aflandu-se cumparatori bogati de proprietati din zona euro – in cautarea unor locuri in care sa isi „parcheze” lichiditatile. Nu trebuie uitati nici bancherii elvetieni care sunt inundati de lichiditatile care ies din Italia si Germania.

„Oricine are o avere cat de cat semnificativa vrea ca macar o parte din aceasta sa fie plasata in afara zonei euro, de frica unei eventuale implozii a monedei”.

Acest concluzioneaza spunand ca majoritatea expertilor se asteapta la haos in cazul destramarii zonei euro, fara sa inteleaga insa faptul ca tocmai situatia din prezent este caracterizata de haos.

„Economiile isi vor reveni rapid dupa ce vor avea o moneda functionala, iar odata cu economiile isi vor reveni si bursele”, este de parere Matthew Lynn.

Sursa imagine:
Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri