Cotatiile monedei nationale au urcat spre 4,5 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de luni, dupa ce la deschidere cursul a atins un minim de 4,48 lei/euro, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,4950 - 4,4990 lei, cu peste un ban peste cotatiile de la aceeasi ora de vineri, de 4,4850 - 4,4870 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4800 - 4,4850 lei, iar primele transferuri au urcat cotatiile aproape de 4,4900 lei/euro. Pani la jumatatea zilei cursul a urcat pana la 4,4950 lei/euro, iar in a doua parte a sesiunii a inregistrat oscilatii reduse.

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, considera ca decizia Curtii Constitutionale privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuala invalidare a scrutinului urmand sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale.

In plus, in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta marti o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei.

Referinta BNR a urcat luni cu 0,87 bani, la 4,4939 lei/euro, dupa patru sedinte consecutive de scadere. In sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentand minimul ultimelor sase saptamani.

Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, la inceputul lunii iulie, leul a pierdut puternic in raport cu euro, iar deprecierea maxima fata de finele lunii iunie a fost de 4,4%, in urma cu doua saptamani. Raportat la nivelul de vineri, leul a recuperat 3,5% fata de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,6404 lei/dolar, cu 1,54 bani mai mare, de la 3,6250 lei/dolar vineri. Totodata, referinta pentru franc a crescut cu 0,69 bani, de la 3,7344 lei/franc la 3,7413 lei/franc.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut foarte usor la 4,85% - 5,35% pe an, dupa ce vineri au fost de 4,73% - 5,23% pe an. Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat la 5,04% - 5,54% pe an, chiar inainte de anuntul BNR privind limitarea sumei disponibile pentru banci.

Banca centrala a plafonat luni pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la 4 miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce in ultimele doua saptamani a introdus praguri de 6 si, respectiv, 5 miliarde lei. Astfel, un numar de 13 banci au mers la BNR pentru a se imprumuta prin operatiuni repo, iar cererea institutiilor de credit a fost de 3,7 ori mai mare, de 15 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri