Romania va vinde obligatiuni pe pietele externe in urmatoarele doua luni pentru a finanta deficitul bugetar, dupa ce trei emisiuni de titluri s-au incheiat fara succes in luna august deoarece tensiunile politice au dus la majorarea costurilor de finantare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) urmareste saptamanal evolutiile de pe pietele externe pentu a determina momentul oportun sa vanda obligatiuni denominate in euro, a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg scretarul de stat in MFP Enache Jiru, potrivit BusinessWeek.com.

"Cu o anumita marja de siguranta, as spune ca vom emite sigur eurobonduri in urmatoarele doua luni. Monitorizam pietele saptamanal si discutam constant cu investitorii, care manifesta tot mai mult interes", a afirmat Jiru.

Fondul Monetar International (FMI) a recomandat Romaniei sa cedeze presiunilor din piata si sa accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon in zona finantelor publice, a declarat saptamana trecuta pentru Bloomberg seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.

Guvernul ar trebui sa evite sa respinga oferte la licitatiile de obligatiuni de pe piata interna si ar trebui sa incerce sa vanda titluri pe plan internatioanl in acest an, daca vor permite conditiile de pe piete si daca statul nu va deraia de la programul economic convenit in acordul de precautie de 5 miliarde euro, a afirmat atunci De Vrijer.

MFP a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta in ianuarie 2016, considerand ca randamentul cerut este prea ridicat, aceasta fiind a treia licitatie incheiata fara succes in luna august.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 200 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 513,8 milioane lei.

Trezoreria a respins si luni ofertele bancilor pentru certificatele cu scadenta la un an, iar la inceputul saptamanii trecute a refuzat ofertele pentru obligatiunile cu maturitatea la doi ani.

"Faptul ca am respins ofertele nu afecteaza finantarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuam sa dispunem de un tampon adecvat de finantare si suntem decisi sa il mentinem in viitorul apropiat", a mai afirmat Jiru.

Potrivit dealerilor, Monisterul Finantelor Publice s-a imprumutat frecvent in ultima perioada de pe piata interbancara.

Dobanzile practicate de banci pe piata monetara pentru depozitele cu scadenta la o zi au urcat joi pana la rata de facilitate de credite a BNR (Lombard), de 9,25%, chiar in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care Ministerul Finantelor avea programata o emisiune de titluri scadente la patru ani.

Potrivit dealerilor deficitul de lei a fost cauzat si de plafonarile recente impuse de BNR la sumele pe care le imprumuta bancilor prin operatiuni repo (unde dobanda este egala cu rata de politica monetara, de 5,25% pe an), precum si de frecventele imprumuturi solicitate de Finante.

Ulterior, randamentele la plasamentele cu scadenta la o zi au coborat usor, in intervalul 6-8%.

Randamentul platit de Ministerul Finantelor la licitatia din iulie pentru obligatiunile cu scadenta in ianuarie 2016 a fost de 6,41%, iar joi pe piata secundara aceastea erau cotate la 6,5%, potrivit dealerilor.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.

Joi a fost ultima licitatie programata in acesta luna, administratorii datoriei pubilce atragand doar 1,4 miliarde lei in luna august, prin certificate la opt luni si un an, la celelalte trei licitatii Ministerul Finantelor refuzand ofertele bancilor.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

"Presiunea asupra randamentelor pe piata locala va continua probabil pana cand situatia politica va reveni la normal, iar guvernul va vinde eurobonduri. Consideram ca MFP va emite eurobonduri in aceasta toamna, pentru a castiga de pe urma masurilor de stimulare a economiei pregatite de marile banci centrale si normalizarii situatiei politice interne", a declarat pentru Bloomberg economistul Eugen Sinca de la BCR.

Erste estimeaza ca MFP va efectua in aceasta toamna emisiuni de eurobonduri de cel putin 1 miliard de euro, iar leul se va aprecia in septembrie spre un curs de 4,4 lei pentru un euro. Cu toate acestea, aprecierea monedei nationale va fi limitata de tensiunile politice legate de alegerile parlamentare, potrivit unei analize transmise vineri de grupul bancar austriac.

Prognozele Erste plaseaza randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 5 ani la 6,8% in decembrie, iar cursul la 4,55 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri