In luna mai s-a finalizat cea mai mare fuziune de pe piata de asigurari din Romania, intre doua companii din Top 10: BCR Asigurari si Omniasig, proces care s-a materializat prin crearea unui nou lider al industriei de asigurari, dupa doi ani de hegemonie a companiei Astra, in 2010 si 2011, dupa ce la randul sau a detronat Allianz-Tiriac Asigurari.
Wall-Street.ro va propune un interviu cu unul dintre cei mai tineri manageri de top din industria romaneasca a asigurarilor, presedintele noului Omniasig Vienna Insurance Group (VIG). Asadar, de vorba cu...Mihai Tecau (foto).

Wall-Street.ro: Pe piata din Romania exista peste 40 de companii de asigurari. Sunt prea multi jucatori pentru o piata de profil cu o dimensiune atat de redusa, comparativ cu alte piete europene? (piata asigurarilor a scazut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, anul trecut)

Mihai Tecau: Piata de asigurari din Romania este comparabila, dupa volumul de prime brute subscrise cu Slovenia sau Slovacia. Tot dupa acest indicator suntem cu mult peste piata de asigurari din Bulgaria. Cand vorbim de dimensiuni prezente, sa nu uitam potentialul de dezvoltare pe care piata din Romania il are, comparativ cu alte piete vestice ajunse la maturitate.

Aglomerarea de jucatori, pe orice piata, nu doar cea de asigurari, este un semn de sanatate si libertate de dezvoltare. Nu trebuie neglijati factorii determinanti in competitia pe piata precum calitatea serviciilor oferite, varietatea de produse, know how-ul european si traditia unor grupuri mari, cum este si cazul VIG, reteaua teritoriala.

Toate acestea sunt conditii pentru competitivitate pe piata si eficienta in gestionarea resurselor fiecarei companii. Iar in urma acestei concurente clientul este cel mai castigat, avand numeroase optiuni si alegand in functie de ceea ce considera beneficiu final determinant.

Romania ramane a sasea piata din ECE, cu o cota de 5,7%, conform datelor Media XPRIMM.



WS.ro: Anul trecut, piata totala asigurarilor a scazut cu 4,3%. Cum va evolua in opinia dumneavoastra piata de asigurari pe intreg anul 2012 si ce ne putem astepta de la 2013?

M.T.: Piata de asigurari din Romania este conectata de ceea ce poate sa ofere economia romaneasca la momentul actual si de situatia in care se afla firmele romanesti.

La momentul de fata, nu ne putem astepta la evolutii spectaculoase. Daca economia va incepe sa functioneze mai bine, atunci e clar ca vom fi si noi castigatori. Nu cred ca ne mai putem intoarce la anii 2006-2007 cand cresterea segmentului de leasing sau imobiliar avea directa consecinta pozitiva catre zona de asigurari. Cred ca anul acesta va fi totusi un an mai dificil, nu cu foarte mari modificari, iar diferenta se va face intre servicii.

Vor fi modificari la nivelul societatilor, o parte din ele vor veni cu solutii si cu un plan bine definit, cu produse si servicii a caror calitate va fi recunoscuta de catre client. La nivelul intregii pietei, prin implicarea companiilor, prin schimbarea de mentalitate (fiindca si acesta este un lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere) si prin concretizarea previziunilor de cresterea economica din Romania, in anii urmatori piata de asigurari ar putea reveni pe o traiectorie vizibil ascendeta.

WS.ro: Pierderile nete ale asiguratorilor au crescut de opt ori anul trecut, la 330 milioane lei, din care cele mai mari au fost consemnate tocmai de fosta Omniasig - 181,3 milioane de lei (societatea care a fuzionat cu BCR Asigurari). De unde provin aceste pierderi?

M.T.: Evolutia profitabilitatii industriei de asigurari depinde de actiunile pe care le va intreprinde fiecare companie in parte pentru curatarea si administrarea portofoliului, eficientizarea costurilor etc. In ceea ce priveste aportul actionarilor, pentru Omniasig aceasta actiune nu este in discutie la momentul actual.

In aceasta prinvinta trebuie sa nu uitam motivatia deciziei de fuzionare dintre cele doua mari societati de asigurari Omniasig VIG si BCR Asigurari, si care a fost crearea unei companii solide, puternice, care sa aiba capacitatea de a oferi clientilor sai o calitate superioara a serviciilor de asigurare si care sa poata deveni lider de piata pe segmentul asigurarilor generale. Din aceasta perspectiva pierderile inregistrate de vechea companie nu reprezinta un obstacol in realizarea acestor obiective.

Omniasig a incheiat anul cu o marja de solvabilitate disponibila de 218.581.675 RON, cu 73.666.632 RON peste marja de solvabilitate minima, ceea ce inseamna ca societatea poate sa isi acopere obligatiile fara a apela la capitalurile proprii. Coeficientul de lichiditate a fost de 1,47 ( fata de 1 minim necesar), reflectand capacitatea financiara a companiei de a-si onora obligatiile provenite din activitatea de asigurari si reasigurari.

La 31 decembrie 2011, deoarece la acest reper temporal ne raportam si cand vorbim de rezultatele financiare, in Omniasig, segmentul auto ( CASCO + RCA) detinea 75% din totalul portofoliului de asigurari. Acest segment a scazut cu 16,4 % ca prime brute subscrise, comparativ cu anul 2010, din cauza reducerii volumului de business provenit din sectorul de leasing. Totodata in anul 2010 Omniasig s-a confruntat cu o crestere a ratei daunei in ansamblul ei. Cu toate acestea, indicatorii financiari ai companiei s-au situat deasupra limitelor minime impuse de legislatie.

WS.ro: Omniasig are printre cele mai mici preturi din piata la RCA. Sunt aceste preturi sustenabile in conditiile unor pierderi uriase pe 2011?

M.T.: Exageram numindu-le „pierderi uriase”. Sunt cifre asumate in conditiile schimbarilor care au intervenit in cadrul companiei si care vor fi acoperite prin rezultatele pozivite care vor fi obtinute de compania nou formata. Omniasig practica pe segmentul RCA tarife corelate cu profilul de risc al clientilor, ajustate in urma calculelor actuariale si a strategiei pentru aceasta linie de business, care vizeaza obtinerea unui rezultat pozitiv.

WS.ro: Au „renuntat” tot mai mult companiile de asigurari la promovarea asigurarilor CASCO, pe fondul scaderii cererilor de asigurari auto facultative?

M.T.: Conform datelor estimative, piata de asigurari continua sa fie dominata de asigurarile auto. Si pentru Omniasig asigurarile CASCO reprezinta o parte importanta a business-ului. Segmentul CASCO s-a situat in stransa legatura cu piata de leasing. O data cu scaderea acesteia, efectele s-au facut simtite si pe partea de asigurari. Cu toate acestea, clientii isi doresc produse cat mai cuprinzatoare din punct de vedere al riscurilor acoperite.

Omniasig s-a preocupat de acest aspect si exista in planul nostru, intr-o faza avansata, un produs all risk de tip CASCO. Pentru pozitia de lider spre care tintim trebuie sa avem si capacitatea de a furniza produse inovative, care sa atraga clientii datorita multiplelor beneficii pe care le aduc.

WS.ro: Ce ne puteti spune despre rata de reinnoire la Omniasig in randul clientilor CASCO?

M.T.: Cand vorbim de reinnoire sa retinem procesul de eficientizare al portofoliului auto, inceput in anii precedenti si care continua si in prezent. Ne dorim sa ajungem la un randament pozitiv pe CASCO, iar rata de reinnore este una buna, daca ne gandim ca nu se mai asteapta cote de piata spectaculoase pe acest segment.

Compania de asigurari isi respecta angajamentele, dar trebuie ca si clientii sa utilizeze polita in scopul in care a fost ea a fost intentionata, protectie impotriva neprevazutului si nu servisare in contul asiguratorului.

WS.ro: Ce tipuri ce asigurari au cel mai mare potential de crestere in urmatorii 2 ani?

M.T.: Consider ca asigurarile de locuinte reprezinta un potential neexploatat pe deplin, o mare parte din fondul locativ din Romania fiind neasigurata. Referindu-ne la Omniasig, mizam pe acele produse cu randament foarte bun, respectiv cele tip property.

Ne propunem produse de property care sa fie la indemana clientilor, precum asigurarea de locuinte pentru persoane fizice, liniile de asigurari de raspundere civila, partea de asigurari de bunuri pentru persoane juridice si chiar asigurarile agricole. Intentionam sa avem produse competitive in piata, iar cele pe care le-am mentionat sunt produse care au randamente pozitive in momentul de fata.

Pentru soliditatea companiei colaborarea cu reasiguratori puternici din statele membre UE reprezinta o alta componenta a unui business sanatos in contextul unui management prudential, avantajos pentru clienti si actionari deopotriva.

Cine este Mihai Tecau?


Mihai Tecau, a fost desemnat, in luna mai 2012, sa gestioneze din pozitia de presedinte directorat, afacerile companiei Omniasig VIG, specializata in asigurari non-life a grupului financiar austriac Vienna Insurance. Anterior, el a detinut functia cu acelasi nume in cadrul BCR Asigurari, companie care a fuzionat cu Omniasig.

Cariera lui Mihai Tecau pe piata de asigurari din Romania s-a construit pe experienta acumulata ca senior executive underwriter al societatii asigurari Ion Tiriac - ASIT, urmata de cinci ani pe parcursul carora a detinut diverse pozitii in managementul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, intai ca director - directia generala reglementari, apoi ca director general - directia generala asigurari obligatorii si, in sfarsit, ca secretar general al autoritatii de reglementare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri