Credit Agricole, a treia mare banca franceza, a raportat o scadere de 67% a profitului pentru trimestrul al doilea, din cauza pierderilor din Grecia si amortizarii participatiei la Intesa Sanpaolo, si a anuntat ca nu a vandut inca divizia elena Emporiki Bank, prezenta si in Romania.
Profitul net al bancii franceze a coborat la 111 milioane euro in trimestrul al doilea, de la 339 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un profit net de numai 19 milioane euro.

Credit Agricole analizeaza inca ofertele primite de la cele mai mari trei banci elene, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, pentru preluarea concurentului mai mic Emporiki Bank. Cele patru banci elene enumerate sunt prezente si in Romania, unde NBG detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, iar Alpha si Emporiki functioneaza prin subsidiare cu aceleasi nume.

"Nu a fost luata nicio decizie privind intrarea in discutii mai avansate privind vreuna dintre aceste propuneri", se arata in comunicat. Discutiile continua cu banca nationala a Greciei, Fondul Elen de Stabilitate Financiara si Comisia Europeana, pentru a determina termenii si conditiile la care ar fi supusa vanzarea Emporiki catre o banca mai mare din Grecia, noteaza Credit Agricole.

Dintre bancile straine cu expunere pe Grecia, Credit Agricole ar inregistra cele mai ridicate pierderi in urma iesirii tarii din zona euro.

In luna iulie, grupul francez a recapitalizat Emporiki cu 2,3 miliarde euro prin conversia partiala in capital a finantarii acordate subsidiarei elene. In urma majorarii de capital, expunerea de capital a Credit Agricole pe Emporiki a crescut la 2,7 miliarde euro, iar expunerea de credit a scazut la 2,3 miliarde euro.

Banca franceza a inregistrat in trimestrul al doilea o pierdere de 370 milioane euro in Grecia si un cost exceptional de 427 milioane euro derivat din amortizarea participatiei pe care o detine la Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana.

Credit Agricole a cumparat participatia majoritara la Emporiki in anul 2006, pentru 2,2 miliarde euro. Dintre cele mai mari banci elene, Emporiki era la acea data cea mai putin profitabila. De atunci, Emporiki a inregistrat profit numai in 2007, pierderile acumulate de Credit Agricole la subsidiara elena totalizand aproximativ 5,7 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, potrivit Bloomberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri