Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei in luna septembrie de pe piata interna prin vanzare de titluri de stat, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august, informeaza Mediafax.
Finantele au programat pentru august vanzarea de titluri de stat in suma de 2,5 miliarde lei, dar au reusit imprumute doar 1,4 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea in vederea demiterii a presedintelui Traian Basescu.

Astfel, in luna august Finantele au finalizat cu succes doar doua din cele cinci licitatii programate, iar in celelalte trei cazuri au respins ofertele bancilor considerand randamentele cerute prea mari.

Ministerul vrea sa imprumute in septembrie 2,8 miliarde lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta de 8 luni (doua licitatii a cate 700 milioane lei) si, respectiv, un an (doua operatiuni de 600 si respectiv, 800 milioane lei).

Inca 500 milioane de lei ar urma sa fie imprumutati prin emisiuni de obligatiuni cu maturitate de doi (300 milioane lei) si, respectiv, patru ani (200 milioane lei).

Prima licitatie este programata pentru luni, 3 septembrie, cand Trezoreria vrea sa imprumute 700 milioane lei prin vanzare de certificate cu maturitate de opt luni.

La cea mai recenta operatiune pentru astfel de titluri, Finantele au atras 700 milioane lei, la un randament de 5,91% pe an. Ulterior, Ministerul Finantelor a respins ofertele la doua licitatii pentru certificate la un an si obligatiuni pe trei ani si cinci luni.

Secretarul de stat in MFP Enache Jiru a afirmat saptamana trecuta, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Ministerul Finantelor Publice vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal evolutiile de pe pietele externe pentu a determina momentul oportun.

Anterior, tot intr-un interviu acordat Bloomberg, seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a recomandat ca Romania sa cedeze presiunilor din piata si sa accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon in zona finantelor publice. El spunea atunci ca Guvernul ar trebui sa evite sa respinga oferte la licitatiile de obligatiuni de pe piata interna si ar trebui sa incerce sa vanda titluri pe plan internatioanl in acest an, daca o vor permite conditiile de pe piete si daca statul nu va deraia de la programul economic convenit in acordul de precautie de 5 miliarde euro.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ulterior, costurile de finantare au inceput sa creasca treptat, inclusiv din cauza tensiunilor politice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri