Leul este singura moneda din Uniunea Europeana (UE) care inregistreaza o scadere comparativ cu euro dupa primele opt luni din an, se arata intr-o analiza a Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
“Leul este singura moneda din UE - si printre putinele din lume - care marcheaza o scadere comparativ cu euro dupa primele opt luni din an. La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depasit doar de dinarul sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de euro in aceeasi perioada”, a mentionat Victor Safta, director general Noble Securities.

Potrivit analizei, euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune.

Analistii Noble afirma ca monedele din UE s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari.

Forintul maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI.

Ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale. Dupa primele opt luni ale anului, forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie).

In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013.

Totodata, euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% fata de coroana suedeza si cu 5% fata de lira sterlina.

La polul opus al aprecierilor fata de moneda europeana se afla leul. Moneda nationala a marcat in acest an o depreciere, in special pe fondul miscarilor de pe scena politica, ajungand la minime istorice in timpul turbulentelor politice din aceasta vara.

In pofida unor indicatori economici mai buni decat cei ai altor tari, cu toate ca BNR a spriinit moneda nationala prin mecanismele specifice si chiar daca leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferita, moneda nationala marcheaza la 31 august o depreciere de 3,68% in raport cu euro, fata de luna ianuarie.

“Pietele financiare raman <<sensibile>> in 2012 in ceea ce priveste leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie si a unor tensiuni politice nerezolvate complet. In contextul actual, ne asteptam ca leul sa ramana destul de volatil pana la sfarsitul anului, in functie de evenimente fiind posibila reluarea scenariului de depreciere si, respectiv, interventie a BNR”, a precizat Victor Safta.

Comparand monedele din intreaga Europa, dinarul sarbesc marcheza dupa primele opt luni ale anului cea mai mare scadere in raport cu euro, respectiv de circa 11,6% fata de inceputul lui 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri