Ministrul Finantelor a declarat ca este oportun ca Romania sa beneficieze de avantajele sistemului european de supraveghere bancara, precizand ca strategia de adoptare a euro se va definitiva dupa alegeri si ca ar fi necesar un pact politic intern pentru acest obiectiv.
Florin Georgescu (foto) a comentat, astfel, declaratiile presedintelui Traian Basescu facute marti pe acest subiect.

Intrebat in legatura cu afirmatia presedintelui Traian Basescu ca este important ca Romania sa intre in sistemul european de supraveghere bancara, Florin Gerorescu a raspuns: "Este important, este gandit (acest sistem-n.r.), conceput pentru bancile din zona euro, dar este oportun ca si Romania, ca stat care nu apartine zonei euro, sa beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere".

Georgescu a adaugat ca exista mecanisme pentru ca si statele care nu sunt membre ale zonei euro sa poata beneficia de instrumentele, informatiile, de o mai buna comunicare ale acestui sistem.

Pe de alta parte, intrebat in legatura cu faptul ca Traian Basescu a spus ca Romania isi mentine in tinta de aderare la zona euro, Florin Geoergescu a precizat: "Este un obiectiv ambitios. S-a spus si de catre Guvern , acest Guvern si de Guvernul anterior, s-a exprimat aceasta opinie si la nivelul BNR, ca este un termen care catalizeaza energii, care mobilizeaza fortele si resursele romanilor pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si pentru continuarea reformelor sectoriale".

"In acelasi timp este si un termen foarte ambitios si eu cred ca se va definitiva strategia Romaniei privind adoptarea monedei unice europene dupa alegerile parlamentare", a adaugat Georgescu.

El a mai spus ca "este bine de facut o intrunire la nivelul politicului" pentru realizarea unui pact intern pentru euro.

"Eu zic ca este bine de facut o intrunire la nivelul politicului, cu toate fortele abilitate si care sa-si exprime opiniile si sa se ajunga la un consens, cum s-a facut Pactul pe educatie, Pactul pe sanatate, sa facem un pact intern care sa fie fezabil, rezonabil, aplicabil – pactul pentru euro", a mai aratat Georgescu.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, ca Romania si toate statele din zona non-Euro trebuie sa gaseasca formula de a participa la sistemul de supraveghere bancara propus pentru zona Euro, astfel ca Bucurestiul trebuie sa faca prioritate din indeplinirea conditiilor de trecere la Euro, scrie Mediafax.

"Din punctul de vedere al deficitelor bugetare, incepem sa intram sub deficitul de 3%. Din punctul de vedere al stabilitatii monedei nationale, moneda, in afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am facut singuri din punct de vedere politic, este relativ stabila si o inflatie de sub 3% chiar este previzibila si in acest an; o inflatie in jurul a trei procente, ceea ce ne arata ca avem premisele necesare intrarii cat mai rapide in zona euro. Sigur, nimeni nu a modificat obiectivul initial fixat: 2015. Vom vedea ca nu depinde numai de noi. Dar, pana una, alta, trebuie sa mentinem acest obiectiv de a intra in zona euro in 2015", a mai spus presedintele.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri