Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) urmareste simplificarea procedurii prin care proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele maxime posibile prin politele PAD, astfel incat sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa, dupa cum a hotarat CSA, ci de o singura polita.
„PAID va implementa un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa -, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare”, a precizat Aurelia Cristea, directorul general al PAID.

Polita obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD) acopera trei riscuri de catastrofa naturala - cutremur, inundatii si alunecari de teren - pentru o suma asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul de constructie.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

In prezent, proprietarii care detin locuinte cu valori de piata peste sumele minime ce pot fi asigurate prin polita PAD, pot incheia asigurari facultative pentru sume asigurate si riscuri suplimentare la orice asigurator autorizat sa practice riscuri de catastrofa naturala, indiferent daca acesta este sau nu actionar al PAID.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca societatile de asigurari vor putea incheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinte doar pentru sume asigurate mai mari decat cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.

"Incepand cu 1 septembrie, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

De exemplu, un proprietar al unui apartament in valoare de 80.000 de euro, situat in mediul urban, va trebui sa incheie o polita PAD pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala, la un pret de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro. Diferenta dintre cei 20.000 de euro, acoperiti prin PAD, si valoarea de piata, de 80.000 de euro, poate fi acoperita printr-o alta polita, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gama extinsa de riscuri.

Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fara nici o modificare pana la expirarea acestora.

Proprietarii care nu detin, in prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinte pot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale. In plus, in eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestia nu vor mai primi despagubiri de la bugetul de stat.

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin intermediul a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), in calitate de actionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID - este o componenta de baza a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasii nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri