Anul acesta dobanzile la imprumuturile bancare in lei si valuta vor scadea puternic potrivit estimarilor bancherilor.
Costul finantarii ar putea scadea anul acesta la 14 17% la creditele in lei si la 5 7% la cele in valuta, potrivit unor estimari comunicate de bancheri reprezentantilor Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu care au avut o sesiune de consultari privind intrumentele de politici valutare.

"Bancherii delimiteaza banda de variatie a euro intre 34.000 si 42.000 de lei, iar peste un an, costul finantarii bancare in lei ar putea scadea chiar la 10-12%", a adaugat Florin Pogonaru, presedintele AOAR, care a tinut sa precizeze ca estimarile pronuntate "sunt neangajante" pentru conducerile celor mai reprezentative 10 banci din Romania, prezente la intalnire.

SPECULATII.

Oamenii de afaceri au ridicat problema dobanzilor, finantarea devenind si mai dificila datorita pierderilor valutare. "La liberalizarea conturilor de capital, despre care s-a spus ca ar putea provoca un tsunami valutar, se vor adauga fenomenele sezoniere specifice lunilor de primavara, multinationalele isi repatriaza dividendele", spune Pogonaru.

OPINIE.

"Pierderile datorate aprecierii leului sunt de circa 30% din incasarile din vremea in care evolutia acestuia era mai previzibila. Daca vedem care sunt randamentele fondurilor de investitii speculative, vom constata ca acestea sunt de 30%", crede Constantin Savu, presedintele Uzinsider SA. Pe de alta parte, "nevoia va forta firmele sa invete sa-si acopere riscul valutar prin operatiuni cu instrumente bursiere (futures) sau bancare (forward)", este de parere, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri