Romania este pe cale sa piarda pana la 800 milioane euro pe fondul recoltei slabe din 2012, iar aproape jumatate din aceasta paguba ar fi putut fi evitata daca agricultorii romani ar fi avut sisteme adecvate de irigatii in functiune, potrivit estimarilor BCR.
Totodata, daca productivitatea din agricultura s-ar situa la nivelul EU, Romania ar putea sa isi dubleze productia agricola, sa isi tripleze exporturile de produse alimentare si sa hraneasca 4 tari de marimea tarii.

„Proprietatile din Romania sunt slab echipate cu sisteme de irigatie. Acesta este motivul pentru care lupta impotriva „fenomenelor naturii" este pierduta tot mai des, iar culturile sunt tot mai sarace, a micro-intreprinzatorii agricoli au alternativa de a fuziona parcelele de teren in exploatatii agricole mai mari pentru a putea accesa mai usor produse bancare de finantare si alte oportunitati oferite de economia de piata”, a declarat Sorin Mititelu, director Managementul Segmentelor Retail BCR.

Conform BCR, Romania se situeaza pe locul 5 in UE27 dupa suprafata totala arabila. Totusi, tara mai are nevoie de inca 5-10 ani pentru a se apropia de nivelurile de productivitate ale Uniunii Europene, in conditiile in care fluxurile de fonduri europene si investitii straine directe vor fi moderate.

BCR arata ca absortia fondurilor UE ramane o oportunitate pentru marii jucatori, in timp ce fermele de subzistenta au alternativa de a fuziona parcelele de teren in exploatatii agricole mari pentru a putea accesa fonduri europene, ajutoare de la stat, produse bancare si alte oportunitati oferite de economia de piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri