Fondurile de investitii si bancile straine au inceput sa "inroseasca firul" la bancile romanesti pentru a afla cum pot avea acces la piata valutara, sustin dealerii bancilor. "In cursul zilei de azi am primit mai multe telefoane de la fonduri de investitii si banci straine care doreau sa afle cum pot avea acces la piata valutara", sustine dealerul unei banci. Interesul accentuat manifestat de straini pentru piata romaneasca este urmare directa a deciziei BNR de a liberaliza complet piata valutara, spun jucatorii locali.

Reamintim ca, pe 1 martie, Banca Centrala a decis sa elimine orice fel de restrictie din calea cumpararilor si vanzarilor de valuta. Practic, orice persoana sau companie poate efectua tranzactii cu valuta pe piata valutara prin intermediul bancilor, oricat de mare ar fi suma tranzactionata si indiferent daca este vorba de un roman sau un strain. Potrivit Regulamentului valutar in vigoare, strainii au acces numai la tranzactii "la vedere", pentru cele la termen sau pentru depozitele in banci fiind necesara inca o modificare a Regulamentului. Insa jucatorii de pe piata valutara - primii cu care intra in contact cu speculatorii straini - spun ca acestia au destule oportunitati care asteapta sa fie valorificate in Romania.

"Aprecierea leului a adus randamente destul de mari in ultimele 5 luni. Vindeai euro cu 40.000 lei si dupa patru luni ii rascumparai la 36.000 lei. Castiguri si mai mari se pot realiza de pe piata imobiliara. Din pacate, investitorii straini continua sa se arate interesati mai mult de cumpararile de lei, decat de a vinde leii pentru euro, spun dealerii. Prin urmare, daca strainii vor intra pana la urma in Romania, va fi pentru a vinde valuta, fapt ce va impinge si mai mult in jos cursul euro.

"Investitorii straini vor fi interesati sa intre pe piata romaneasca atata vreme cat exista o tendinta de apreciere a leului. Pentru moment, toata lumea se asteapta la continuarea scaderii euro. Investitorii straini care au intrat deja in Romania nu au motive sa iasa cand cursul monedei europene este 36.000 lei/euro, si nu 34.000 lei. Iar cei care n-au intrat pana acum, au motive sa o faca in viitorul apropiat", explica un dealer valutar. Desi, ieri, cursul euro a urcat cu aproape 120 de unitati, pana la 36.008 lei (3,6 lei grei), jucatorii de pe piata valutara spun ca nu este vorba de o crestere care sa aiba in spate fundamente sanatoase.

"De la inceputul lunii si pana acum, in piata a existat un excedent de valuta de aproape 31 de milioane de euro", sustine un dealer. Cu toate acestea, cursul valutar a crescut in ultimele zile, desi potrivit regulilor pietei ar trebui sa scada. "Daca, marti, cursul euro aproape se bloca la un nivel de 35.900 lei, astazi (n.r luni) nivelul aparat de agentii din piata a fost pe la 36.000 lei", spun surse din piata. Totusi, dealerii se declara multumiti de modul in care Banca Centrala a inceput sa abordeze problema cursului de schimb. "Banca Nationala intervine prin intermediari aparand anumite niveluri ale cursului, care variaza de la o zi la alta. Prin faptul ca nu se mai comunica nivelul cumpararilor de valuta si ca prezenta BNR este "invizibila", se da senzatia ca piata valutara ar fi stabila. Ca intrarile de valuta sunt absorbite de cererea interna", spune dealerul unei banci. Efectul noii politici BNR: aprecierea leului va fi mult mai lenta si nu va mai crea panica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri