Creditarea pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) a crescut peste media pietei in primul semestru, iar finantarile bancilor merg cu precadere catre firmele din comert si agricultura.

Vrei sa discuti cu bancheri despre creditarea afacerii tale? Participa la Conferinta Antreprenor, caut finantare de saptamana viitoare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici. wall-street.ro te invita, alaturi cei mai importanti specialisti in banking, private equity, consultanta, antreprenoriat pentru a cauta cele mai bune solutii de finantare pentru proprietarii de companii.


Potrivit unei analize realizate de wall-street.ro in randul bancilor comerciale, IMM-urile s-au orientat in primul semestru mai mult catre creditele pentru capital de lucru, decat pentru cele de investitii, in conditiile in care economia a crescut doar cu 0,8% in perioada ianuarie-iunie.

Statisticile oficiale arata ca, de la debutul crizei si pana in prezent, mai mult de 35% dintre micile intreprinderi si-au restrans activitatea si doar 14% dintre IMM-uri au reusit sa-si creasca cifra de afaceri.

Cu toate acestea, bancile si-au indreptat tot mai mult finantarile catre sectorul IMM, pe fondul unei indatorari excesive a populatiei.

“Ca efect al globalizarii crizei economice, dublata de o fiscalitate inca excesiva, IMM-urile s-au confruntat cu o scadere a cererii interne si dificultati in penetrarea pe noi piete. Multe dintre intreprinderile care au supravietuit continua sa se confrunte cu probleme in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt. Altele au inghetat sau amanat proiectele de investitii”, a precizat Daniela Niculescu, director Directia IMM la Alpha Bank Romania. (Daniela Niculescu va fi speaker la Conferinta Antreprenor, caut finantare. Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.)

Ea spune ca in ceea ce priveste portofoliul bancii pe segmentul IMM se observa o decelerare a vitezei de deteriorare a perceptiei de risc de credit fata de acest sector, ceea ce este un element incurajator.

“De asemenea, avem o scadere a numarului de insolvente, si o stabilizare a ratei de credite neperformante. Tendintele manifestate in anul anterior au continuat si in prima jumatate din 2012. Desi pot fi considerate conservatoare, perspectivele indica totusi o posibila revenire a cererii de credite in perioada urmatoare”, a mentionat Niculescu.

Directorul de Promovare si Distributie persoane juridice de la BRD, Adrian Lisandru, este de parere ca tinand cont de cresterea economica inregistrat de Romania in primul semestru, se poate considera ca sectorul IMM a performat “un pic mai bine decat media”.

"In prima jumatate a anului, BRD a inregistrat o crestere a creditarii IMM cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 4% fata de sfarsitul anului 2011", a declarat Lisandru.

In cazul Bancii Transilvania, imprumuturile IMM-urilor au inregistrat un avans de aproape 10 % in primul semestru al acestui an.
Garanti Bank a raportat o crestere de 20% a portofoliului de credite pentru firmele mici si mijlocii, in timp ce la OTP Bank volumul imprumuturilor acordate in prima jumatate a anului a crescut cu 63% comparativ cu perioada similara din 2011.

Din ce segmente provin IMM-urile care au atras cei mai multi bani de la banci


Conform BRD, o crestere mai mare a avut loc in segmentul companiilor cu cifre de afaceri ridicate, in timp ce segmentul companiilor foarte mici a cunoscut o evolutie mai putin rapida.

"Pe segmente industriale este mai greu de conturat o tendinta in timp, dar anticiparile mele sunt in favoarea industriei. Sectoare precum constructiile si agricultura au evoluat mai degraba lent in primul semestru, perioada in care comertul a cunoscut o evolutie relativ constanta, a precizat Adrian Lisandru.

In cazul Bancii Transilvania, cele mai multe credite au mers, in special, catre IMM-urile care au ca obiect de activitate comertul, agricultura si serviciile.

Aceeasi tendinta a fost sesizata si de catre Garanti Bank, cele mai multe firme carora banca le-a acordat finantari provenind din comert si servicii.

Sefa departamentului Dezvoltare Produse Corporate din cadrul Volksbank, Anca Balasu, spune ca printre clienti care au beneficiat de mai multe finantari in prima parte a anului 2012 au fost cei care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de bunuri alimentare si nealimentare.

Mai mult capital de lucru decat investitii


In contextul crizei economice, antreprenorii au intampinat probleme reale de lichiditate si de aceea au solicitat credite pentru capital de lucru mai des fata de imprumuturile pentru investitii, pentru care au preferat sa astepte, sustin reprezentantii Alpha Bank.

"Acest aspect a fost sustinut si de lansarea in anul 2011 a ”Programului Kogalniceau”, program care faciliteaza obtinerea de linii de creditare cu dobanda subventionata si garantie de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Astfel, in anul 2012 numarul de credite acordate prin Programul Kogalniceanu s-a triplat, iar soldul acestora a avut o crestere considerabila", a declarat Daniela Niculescu.

Conform BRD, cele mai multe credite au fost pentru finantarea capitalului de lucru, iar imprumuturile de investitii s-au mentinut la un nivel relativ constant, dar cu o tendinta de reducere a cererii in ultima perioada.

Si la OTP Bank, putin peste jumatate din creditele acordate IMM-urilor au avut ca destinatie finantarea capitalului de lucru, similar situatiei din 2011.

"Aceasta pondere ne indica faptul ca, in continuare, companiile au nevoie crescuta de finantare pentru activitatile curente, fiind retinute in ceea ce priveste realizarea de noi investitii", a aratat Roxana Hidan, director la Directia IMM de la OTP Bank.

La Volksbank solicitarile de credite au vizat in principal finantarea cheltuielilor curente realizata sub forma creditelor de capital de lucru, facilitati de overdraft si linii de emitere scrisori de garantie. Si la Banca Transilvania destinatia imprumuturilor pentru firmele mici si mijlocii a fost mai ales capitalul de lucru, cu crestere in ceea ce priveste creditele pentru investitii care implica fonduri nerambursabile.

Lei versus euro si ce dobanzi practica bancile


Bancile au precizat ca in primul semestru al anului s-a inregistrat o crestere mai mare pe segmentul de finantare in lei.

“Raportul a fost echilibrat, o usoara crestere fiind inregistrata pe partea de finantare in moneda locala pe fondul contextului economico-politic", explica Anca Motca, DGM Sales Management la Garanti Bank.

“O crestere mai mare s-a inregistrat pe segmentul de finantare in lei. In general, asistam la o comprimare a marjelor", spune si Adrian Lisandru, directorul de Promovare si Distributie persoane juridice de la BRD.

Institutiile de credit considera ca dobanda perceputa depinde de mai multi factori, precum tipul creditului, perioada de acordare sau garantiile oferite.

“La nivelul intregii piete, in 2011 creditul neguvernamental in moneda nationala a avut o dinamica mai buna decat cel in euro, respectiv crestere de 12,5% fata de 9,7%. Aceeasi tendinta se remarca si in procesul de creditare a IMM-urilor in cadrul Alpha Bank. Aceasta cu atat mai mult, cu cat programul Kogalniceanu, unde avem cresteri semnificative, este un program care incurajeaza creditarea in moneda nationala”, a declarat Daniela Niculescu, director Directia IMM la Alpha Bank Romania.

Aceasta a completat ca dobanda perceputa de banca in cadrul ”Programului Kogalniceanu” este de Robor la o luna plus 4%, din care pana la 70% este subventionata.

“Celelalte tipuri de credite din oferta pentru IMM-uri a Alpha Bank Romania au o marja cuprinsa intre 3-8-9% peste dobanda de referinta atat la lei cat si la euro”, a adaugat Niculescu.

Bancile estimeaza ca evolutia creditarii IMM din al doilea semestru al anului depinde foarte mult de cum va evolua cresterea economica, in conditiile in care bancile se asteapta la un avans moderat al imprumuturilor pentru acestor sector.

IMM-urile ar putea accesa mai greu credite in valuta


Banca centrala intentioneaza sa extinda reglementarile privind finantarea in valuta pentru toti debitorii neprotejati fata de cursul de schimb, inclusiv IMM-uri, la fel ca in cazul populatiei, avand in vedere ponderea mare a creditelor in devize straine pentru IMM si gradul inalt de neperformanta.

"Ponderea mare a creditelor in valuta acordate IMM (in mare parte neprotejate la riscul de curs de schimb) va conduce probabil la initierea de masuri pentru extinderea reglementarilor privind creditarea in valuta la toti debitorii neprotejati fata de acest risc, inclusiv IMM, in conformitate cu recomandarile CERS", se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2012, intocmit de BNR.

Intreprinderile mici si mijlocii au consemnat in prima parte a anului un risc de credit in crestere, cu o rata a imprumuturilor neperformante de 23,2% in iulie, fata de 15,1% in decembrie 2010, in timp ce in cazul corporatiilor rata creditelor neperformante a fost de 4,3% in iulie.

Majorarea riscului in cazul IMM-urilor s-a produs pe fondul unei rate subunitare de acoperire a cheltuielilor cu dobanzile din profituri, fluxurilor de numerar generate din activitatea de baza in scadere cu 7,3% in decembrie 2011 fata de decembrie 2010 si diminuarii marjei profitului brut.
"Cea mai mare dificultate in identificarea de resurse financiare pentru onorarea obligatiilor scadente a fost inregistrata de catre IMM. Durata medie de incasare a creantelor IMM s-a stabilizat in anul 2011, dar se mentine la un nivel ridicat (media este de 119 zile in anul 2011 fata de 117 zile in anul 2010", se mai spune in raportul bancii centrale.

Reprezentantii BNR au explicat ca recomandarile Comitetului European de Risc Sistemic (CERS) privind masurile de protectie a debitorilor fata de riscul valutar trebuie fie adoptate in legislatia interna, fie respinse pe baza unei analize care sa evidentieze ca nu exista pericole pe diferitele segmente de clienti.

Vrei sa discuti cu bancheri despre creditarea afacerii tale? Participa la Conferinta Antreprenor, caut finantare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici. wall-street.ro te invita, alaturi cei mai importanti specialisti in banking, private equity, consultanta, antreprenoriat pentru a cauta cele mai bune solutii de finantare pentru proprietarii de companii.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri