Taxa de functionare platita lunar de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste, de la 1 ianuarie, cu peste 50%, decizia, adoptata recent, urmand sa sporeasca veniturile autoritatii de reglementare din domeniu cu 8 milioane de lei in 2013.
Potrivit legislatiei, cei noua administratori prezenti pe Pilonul II achita, lunar, o taxa de functionare rezultata din aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii contributiilor brute incasate de fondul gestionat, precum si a unei cote de 0,005% din valoarea activului net a fondului de pensii, scrie Mediafax.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, in urma cu o saptamana, doua norme prin care modifica taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II), precum si in sistemul pensiilor facultative (Pilonul III).

Comunicatul institutiei din 12 septembrie nu continea detalii despre modificarile aduse celor doua norme, dar preciza ca impactul crizei financiare din ultimii ani a determinat reconsiderarea politicilor de supraveghere a pietelor financiare si, in acest context, s-a accentuat importanta supravegherii prudentiale a sistemului pensiilor private, ca parte a sistemului financiar.

Directorul general al CSSPP, Cristian Rosu, a declarat ca, de la 1 ianuarie 2013, taxa de functionare platita lunar de administratorii prezenti pe Pilonul II va creste de la 0,25% la 0,38% din valoarea contributiilor brute incasate de fondul de pensii, respectiv de la 0,005% la 0,008% din valoarea activului net a fondului de pensii in ultima zi lucratoare a lunii.

Proiectele de modificare ale celor doua norme nu au fost publicate in sectiunea "Dezbatere publica" a paginii web a institutiei, in conformitate cu obligatiile legale si uzantele CSSPP.

In plus, intentia de modificare a normelor nu a fost precedata de transmiterea unui comunicat de presa, asa cum autoritatea a procedat de fiecare data cand si-a propus sa modifice legislatia secundara.

Daca cele doua norme ar fi ramas nemodificate, CSSPP ar fi incasat anul viitor de la administratori din taxa de functionare aproximativ 14 milioane de lei. In urma modificarilor aduse actelor normative, administratorii vor plati in plus 8 milioane de lei.

La nivelul acestui an, veniturile CSSPP din taxa de functionare sunt estimate la circa 11 milioane de lei, din care institutia a incasat deja 6 milioane de lei pentru primele sapte luni.

CSSPP a incheiat anul precedent cu un deficit de 1,84 milioane de lei, de la 5,44 milioane de lei in 2010, la venituri totale de 12,06 milioane de lei, conform datelor din raportul anual al institutiei.

Administratorii prezenti pe Pilonul II au consemnat pierderi de 27,47 milioane de lei in 2011, de la 45,97 milioane de lei in urma cu un an.

Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008. La 31 august, activele nete de pe Pilonul II insumau 8,49 miliarde de lei pentru 5,69 milioane de clienti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri