"Romania ar trebui sa identifice un numar de 3 sau 5 proiecte majore, fie ca vorbim de energie sau de infrastructura, pe care, cine va conduce tara in urmatorii 10-20 de ani, indiferent de culoarea politica, ar trebui sa le agreeze si sa le implementeze cu prioritate", a declarat Lucian Anghel, seful Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Mi-as dori ca asemenea proiecte sa fie implementate cat mai repede, deoarece altfel e foarte greu sa cream locuri de munca. Cunoastem foarte bine cum evolueaza, in prezent, economia europeana si cum va fi influentata de reducerea deficitului bugetar si a datoriei publice pe termen lung. De aceea, nu trebuie sa mai asteptam ca in Romania locurile de munca sa fie create de catre investitorii straini, deoarece exista supracapacitate de productie la nivel european si acestia vor cauta piete de desfacere. Romania este una dintre aceste piete", a spus Lucian Anghel (foto).

Asadar, in opinia sa, crearea de locuri de munca, care sa stimuleze implicit si economisirea, in domenii precum infrastructura si energie reprezinta un lucru esential pentru viitorul economiei, astfel incat generatiei curente sa aiba cine sa-i plateasca pensia in viitor. "Insa aceste locuri de munca, in general se creaza prin finantare. Mai mult, pentru pastrarea locului de munca ai nevoie de finantare", a subliniat presedintele BVB, la o conferinta organizata de Ziarul Financiar pe tema pensiilor private.

Nu-ti intinde picioarele cat nu-ti ajunge patura


Referitor la posibilitatile de finantare ale statului, la momentul curent, Lucian Anghel a trecut in revista faptul ca Romania se confrunta cu posibilitati limitate, in conditiile exitentei unui deficit de cont curent, "ceea ce inseamna ca ne ies constant cateva miliarde bune de euro din Romania an de an", si, mai mult, "va trebui sa incepem sa platim ce am imprumutat de la FMI si Comisia Europeana".

De asemenea, "daca ne uitam la investitiile straine directe, observam ca acestea au scazut de la circa 9,5 miliarde in 2008 la numai un miliard si jumatate in acest an si in 2013", desi tarile nou aderate, precum Romania ar trebui sa absoarba mai multe investitii, preponderent din Uniunea Europeana, decat cele dezvoltate, in contextul unui cost cu forta de munca redus.

Remiterile romanilor au scazut si ele de la 7,8 miliarde de euro cat erau in 2008 la 4-4,5 miliarde de euro. "Avem o pierdere de peste trei miliarde de euro, pe care nu-i regasim nici macar in consum. Cresterea curenta de 10% ar putea veni de la doctorii care au plecat sa lucreze in strainatate, forta noua de munca, ridicat calificata si care transfera bani cel putin la inceput din inertie", pentru a-si sustine familia din Romania, pana cand membrii acestei familii se pot muta in strainatate.

Nu in ultimul rand, fondurile europene nu reprezinta nici ele un fanion al atragerii surselor de finantare, in opinia presedintelui BVB. "La fondurile europene, perfomerul este o tara baltica (n.r. Letonia) care a atras 43% la mijlocul acestui an, pentru perioada 2007-2013. Romania atrage deocamdata 1,3-1,5 miliarde de euro. Scazand ceea ce platim, plus agricultura, este suficient pentru capacitatea Romaniei de a se dezvolta? Cred ca avem nevoie de mult mai mult de atat".

Finantarea economiei prin extinderea deficitului bugetar nici nu poate fi pusa in discutie. "Suntem in Uniunea Europeana si va trebui sa reducem in continuare deficitul bugetar, pana la limita adoptata. Asadar, nu are rost sa discutam de consum sau de achizitii publice", afirma Lucian Anghel.

Fondurile de pensii pot genera indirect locuri de munca


Similar, "desi stam mult mai bine decat alte tari la datoria publica, am inceput deja sa platim 5 lei dobanzi la 100 de lei venituri imprumutate de catre statul roman. Parerea mea este ca avem nevoie de infrastructura, iar infrastructura se traduce prin cresterea datoriei publice, care trebuie finantata. De unde putem sa venim cu finantare? Din fondurile de pensii, care ar trebui sa aiba un rol mai important pe viitor in finantarea economiei".

Seful Bursei a adaugat ca fondurile de pensii, cu active de doua miliarde de euro in prezent, care cresc anual cu 40%, reprezinta unul dintre putinele surse de finantare de care dispune Romania la momentul actual. "Ca ne-am dori sa fie 50 de miliarde precum in Polonia, evident,...dar Polonia are o strategie pe termen lung. A dezvoltat aceste fonduri prin cresterea accelerata a contributiei. Ganditi-va cum va arata Polonia peste 10-20 de ani. La 50 de miliarde de euro, un randament de 4% inseamna doua miliarde de euro pe an, doar din randament care se reinvesteste in Polonia".

In opinia sa, fondurile de pensii sunt un jucator extrem de important pentru piata de capital locala. Fondurile detin in prezent aproximativ 4% din actiunile listate BVB, iar capitalizarea este de 1%. Dar, pentru a atrage mai multi bani de la fondurile de pensii, bursa are nevoie si de emitenti de calitate. De aceea, "in conditiile existente la nivel mondial bursa se poate dezvolta pe termen lung doar cu ajutorul statului, prin listari minoritare", este de parere presedintele BVB.

"Sunt companii de stat care realizeaza profit si de 100 de milioane de euro fara sa faca mari eforturi. Astfel, chiar daca este management profesionist, el nu are nici un stimulent de a eficientiza acea companie, deoarece isi atinge mai mereu tinta de profit stabilita ceruta de adunarea generala a actionarilor. Dar, compania respectiva stagneaza, nu merge inainte".

Lucian Anghel spune ca prin listare unul dintre criteriile de performanta al unei companii ar putea fi reprezentat de cresterea pretului mediu anual al unei actiuni. In al doilea rand bonusul de performanta acordat amanagerilor ar putea fi jumatate sub forma de actiuni. "Dupa trei ani in care esti managerul acelei companii, acumulezi o parte din actiuni si din acel moment incepi sa te gandesti cum sa cresti valoarea companiei. Ce sa faci ca sa eficientizezi afacerea si astfel sa cresti si valoarea dividendelor. Inclusiv statul castiga din cresterea dividendelor, dar si actionarii minoritari, care pot fi fondurile de pensii".

El a adaugat ca indicele BET are un randament de 100% comparativ cu anul 2007. "E mai bun decat alti indici din regiune, chiar de la burse mai mature. Evident, asta inseamna volatilitate. Dar piata de capital inseamna un potential de profit mai mare, cu riscuri mai mari. Pentru asta insa nu ar trebui sa uitam ca pe langa indici, aceste randamente care ofera o imagine asupra cresterii preturile actiunilor, companiile romanesti au inceput sa acorde tot mai mult si dividende care nu sunt incluse in indicele BET. Unele din ce in ce mai consistente. Practic, randamentul unei invistii pe piata de capital, cu riscurile aferente, ar putea fi peste medie".

In continuare, Lucian Anghel a subliniat ca listarea companiilor de stat la bursa nu ar aduce astfel numai transparenta, in conditiile in care managementul este stimulat sa creasca valoarea companiei sau a dividendelor. De asemenea, si angajatii ar trebui sa primeasca actiuni.

Un exemplu oferit de seful BVB este cel al celei mai mari companii din Polonia, KGHM, listata de bursa, statul detine doar 30%, iar angajatii 15% din companie si care genereaza cateva miliarde de euro profit. "Statul cu 30% primeste mai mult acum decat lua in urma cu 15 ani cand compania nu era listata si o detineaza integral, dar era o companie de 10 ori mai mica".

In incheiere, Anghel a spus ca acest tip de politica, "ar dezvolta nu numai valoarea companiilor romanesti si aduce randamente catre fondurile de pensii care transfera catre viitori pesnionari, cat si pentru stat; care cu divididende mai mari are avea bani atat pentru sanatate cat si pentru educatie. Practic este un castig general".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri