Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis la Bruxelles o scrisoare prin care doreste modificarea acordului Basel III, cu privire la noile cerinte de capital la nivelul bancilor, astfel incat creditarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) sa nu mai fie considerata riscanta, a precizat presedintele Consiliului Director al ARB, Radu Ghetea.
“Creditarea IMM-urilor este pusa in pericol de noul acord Basel III, intrucat regulamentul incadreaza imprumuturile pentru firmele mici si mijlocii ca fiind 100% riscante, deci acestea trebuie imediat provizionate. Daca acordul va fi implementat in forma actuala, atunci numai bancile foarte mari, care au capital si resurse vor mai putea credita IMM-urile. Nu este cea mai inteleapta decizie, deoarece de creditarea IMM-urilor se ocupa in general bancile locale, de mici dimensiuni, care nu au neaparat o prezenta in alte tari”, a explicat Ghetea, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.

Totodata, Banca Nationala a Romaniei (BNR) intentioneaza sa extinda reglementarile privind finantarea in valuta pentru IMM-uri, la fel ca in cazul persoanelor fizice.

La finele lunii iulie 2012, firmele mici si mijlocii inregistrau o rata a creditelor neperformante de 23,2%, in crestere de la 15,1% in decembrie 2010.

„Se preconizeaza o modificare a regulamentului de creditarea in valuta a IMM-urilor. Astfel, firmele vor ajunge in aceeasi oala ca si populatia. Trebuie sa fim foarte atenti la scrierea regulamentului. IMM-urile pot avea incasari vremelnice, iar normele trebuie sa fie deosebit de flexibile. Trebuie sa i se permita unui IMM sa-si modifice statusul in functie de cash-flow-ul de care dispune la un moment dat”, a declarat Ghetea.

Presedintele Consiliului Director al ARB a mentionat ca numai 21% din IMM-urile locale apeleaza la credite bancare, restul firmelor preferand alte tipuri de resurse.

“IMM-urile trebuie sa accepte ca o activitate sanatoasa se face cand ai la baza o institutie financiara. Bancile, fondurile de garantare si de contragarantare ofera produse bune pentru IMM-uri. Daca privim din partea IMM-urilor e un mediu ostil – antreprenorii sunt oameni care si-au luat soarta in maini si nu cauta solutii. Una dintre marile probleme ale firmelor este ca nu prea pun nimic in bilanturi, probabil din cauza fiscalitatii excesize”, a adaugat Radu Ghetea.

El sustine ca asa cum persoanele fizice si-au fortat angajatorii la inceputul perioadei de crestere economica sa treaca salariile pe statele de plata pentru a accesa credite la banci, asa si piata va impinge IMM-urile sa-si creasca bilantul pe partea de profit pentru a avea acces la finantari.

Potrivit BNR, IMM-urile care au fost sprijinite de fondurile de garantare a creditelor au avut performante superioare in anul 2011, cu o rentabilitate a capitalurilor de 23,5%, fata de restul firmelor, care au avut o rentabilitate de 7,7%.

Acestea au avut si o rata a creditelor neperformante semnificativ mai mica decat media IMM-urilor, de 10,9% fata de 23,2%.

In acelasi timp, importanta economica a IMM care apeleaza la credite financiare, interne sau externe, pentru finantarea activitatii se mentine ridicata, insa este in usoara scadere, contributia la VAB (valoarea adaugata bruta) a companiilor nefinanciare diminuandu-se de la 33,8% in 2008 la 31,8% in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri