Raspunsul la aceasta intrebare de larg interes ni-l dau bancile, cele care ne-au acordat si vechiul credit cu o dobanda uriasa: prin refinantare. Creditele de refinantare sunt prdusele pe care mizeaza tot mai mult, in ultimul timp, institutiile bancare.
Pastrarea vechilor clienti si atragerea unora noi sunt obiectivele majore ale oricarei banci care isi doreste sa fie in top. Dupa ce au practicat in trecut valori ale dobanzilor foarte mari, bancile se intorc la clientii impovarati de costurile foarte ridicate, aruncandu-le un colac de salvare: o refinantare la un nivel acceptabil al dobanzii. Daca acum cativa ani se contractau credite cu dobanzi de 30 %, astazi se pot refinanta acele imprumuturi la o dobanda de 10-15 %.

Cine castiga de pe urma refinantarii?

Din aceasta operatiune au de castigat atat bancile, cat si clientii. Bancile pot atrage clientii concurentei sau ii pastreaza pe cei proprii, oferindu-le posibilitatea de a scapa de un credit care implica niste costuri foarte mari. Nu trebuie, de asemenea, neglijat nici castigul real, rezultat din comisioanele practicate pentru un nou imprumut. De cealalta parte, clientii pot contracta un nou credit la o dobanda convenabila prin care sa-l acopere pe cel vechi. Limita de credit deja aprobata se poate majora, acoperindu-se valoarea creditului anterior si mai ramanand bani si pentru alte investitii.

Refinantarea vizeaza in primul rand creditele ipotecare si pe cele de nevoi personale. De altfel, creditele de refinantare care vizau imprumuturile ipotecare sau imobiliare au fost primele care au trezit interesul bancilor. Acestea au inteles ca pot exploata acest segment, asigurandu-si noi venituri din incheierea cat mai multor contracte de credit de acest tip.

Un credit ipotecar care a fost contracta pe o perioada de zece ani, poate fi refinantat, iar perioada de rambursare poate ajunge la 28-30 de ani, perioada pe care bancile o impun in prezent. In aceste conditii, clientul are in fata sa doua alternative: fie sa pastreze nivelul ratelor deja stabilite si sa folosesca banii in alte scopuri, fie sa reduca nivelul ratei pentru o relaxare a bugetului familial. Imprumuturile facute la mai multe banci pot fi acoperite cu un singur credit a carui dobanda sa nu mai dea dureri permanente de cap.

In plus, conditiile de refinantare sunt mai bune decat cele de finantare initiala. In primul rand, dobanda este mult mai mica, iar perioada de creditare mult mai mare. Comisioanele care trebuie platite pentru un credit de consum, de pilda, nu sunt foarte mari. Pentru creditele cu ipoteca insa, pe langa plata comisioanelor, se impune o evaluare al carei cost este ceva mai ridicat.

Creditele de refinantare se regasesc in ofera unor banci ca BCR, Piraeus Bank, CEC si, mai nou, Raiffeisen Bank.

Super Consum si Refinantare Imobiliar-doua credite de refinantare de la CEC

Super Consum se acorda in lei, pe o perioada maxima de 20 de ani si cu un plafon maxim de creditare de 200.000 RON. Prin acest credit se pot reduce costurile pe care le implica derularea unor credite de consum mai vechi. Pentru un astfel de imprumut nu aveti nevoie de avans sau de giranti, ci doar de garantii. Acestea sunt reprezentate de ipoteca asupra bunurilor imobile si de garantia mobiliara ( gajul) asupra depozitelor colaterale. Creditul are prevazuta si o perioada maxima de gratie de un an, acordata in functie de durata de creditare stabilita. In primul an, dobanda este fixa si are o valoare de 12 %. In continuare, dobanda este variabila, in prezent fiind de 14 %.

Refinantare Imobiliar se acorda pe 25 de ani, cu un plafon maxim de 250.000 RON. Perioada maxima de gratie este de 2 ani, iar garantiile sunt aceleasi ca si pentru Super Consum. Creditul are o dobanda de 8,75 %, variabila.

Pireaus Bank refinanteaza creditele cu o vechime de 3 luni

Creditul are o valoare minima de 500 EUR, in timp ce valoarea maxima este de 5.000 EUR, echivalentul in lei. Creditul de la Pireaus trebuie sa fie cel putin egal cu suma necesara lichidarii vechiului credit. Perioada de creditare se stabileste in intervalul 6-60 de luni. Dobanda este de 12,5 %, variabila si revizuibila la fiecare 6 luni, in functie de indicele de referinta BUBOR la 6 luni. Un comision de administrare de 4,5 % se aplica la suma solicitata si este inclus in valoarea creditului.

BCR refinanteaza creditele de investitii imobiliare

Rezidential Extra/SuperBCR este un credit ipotecar in lei si in valuta prin care se pot refinanta creditele contractate fie la BCR, fie la alte banci. Creditul se poate rambursa in 25 de ani, existand si o perioada de gratie de 12 luni. Valoarea maxima a creditului este de 500.000 EUR sau echivalent RON/USD.

Nivelul dobnzii se modific n funcie de tipul de credit pentru care optai:

Pentru creditul ipotecar Rezidential Extra, dobnda este fix iniial, apoi variabil sau variabil, pe ntraga perioad de contractare a creditului.
Pentru prima variant, avei mai multe opiuni:

- o dobnd fix de 8,4 % pentru primii doi ani, apoi variabil, n funcie de BUBOR la 6 luni, la care se adaug o marj fix;

- o dobnd fix de 13 % n primii 5 ani, apoi variabil, revizuibil semestrial, n funcie de cotaia BUBOR la 6 luni;

- o dobnda fix de 14 % n primii 3 ani i ulterior variabil, revizuibil semestrial n funcie de cotaia BUBOR la 6 luni;

Dac, din diferite motive, nu dorii un asemenea tip de dobnd, putei opta pentru o dobnda variabil. Pentru luna aprilie 2006, aceast dobnd se ncadreaz n intervalul 10,56- 11,56 %. Dobnda este revizuibil la 6 luni, n funcie de cotaia BUBOR la 6 luni, la care se adaug marja fix care poate fi negociat.

Creditul Rezidential Super poate fi contractat cu o dobnd fix iniial i variabil ulterior sau cu o dobnd variabil n funcie de EURIBOR/ LIBOR.

Dobnda fix pe 1 an este la EUR de 7 %, iar la USD de 8 %. Dac alegei o dobnd fix pe doi ani, valoarea acesteia crete cu un punct procentual, att la EUR, ct i la USD.

Dobnda variabil n funcie de EURIBOR i, respectiv, LIBOR este n prezent de 8,98 % la EUR i 10,14 % pentru USD.

Raiffeisen Bank refinanteaza si cardurile de credit

Raiffeisen Bank a lansat recent Flexicredit Plus, un credit pentru nevoi personale nenominalizate, garantat cu ipoteca. Creditul permite refinantarea nu doar a creditelor de consum, ci si a creditelor de nevoi personale nennominalizate cu sau fara garantie, a creditelor auto, a cardurilor de credit sau a contractelor de leasing.

Flexicredit Plus se acorda in valuta (EUR/USD) pe o perioada maxima de 20 de ani. Valoarea minima a creditului este de 5.000 EUR, iar cea maxima de 75.000 EUR. Creditele acordate in EUR au o dobanda de 9,5 %, iar pentru creditele in USD, dobanda este de 10,5 %.

Principalele avantaje ale clientilor in cazul refinantarii creditelor sunt, pe de o parte, o singura rata lunara de plata, de regula mai mica decat cea sau cele actuale, iar pe de alta parte, clientul poate ramane cu o suma de bani in plus, daca opteaza pentru un credit mai mare decat sumele pe care le are de rambursat, a spus Razvan Munteanu, vicepresedintele Diviziei Retail Raiffeisen Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri