Statul roman a incasat de la bancile comerciale in perioada 2007-2011, in contul impozitului pe profit, aproape 2,8 miliarde lei (710,6 milioane euro – suma calculata la cursul mediu de 3,94 lei/euro din ultimii 5 ani), se arata intr-o analiza a Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Astfel, bancile au contribuit cu 5,11% la incasarile din impozitul pe profit, in conditiile in care nivelul acestor venituri pe total economie s-a ridicat, in ultimii cinci ani, la peste 54,5 miliarde lei (13,83 miliarde euro).

Statul a avut cele mai bune incasari din profitul bancilor romanesti in perioada 2007-2008, cand a inregistrat venituri de peste 1,9 miliarde lei, reprezentand 8% din totalul impozitului pe profit.

Din 2010, incasarile din rezultatul pozitiv al bancilor s-au diminuat drastic, cu 77,4%, in timp ce in 2011 veniturile s-au mentinut relativ la acelasi nivel cu anul precedent, crestere fiind doar de 3,8%.

„Sectorul bancar romanesc s-a confruntat si in anul 2011 cu un mediu economic dificil (accentuat in ultima parte a perioadei de tensiunile legate de criza internationala a datoriilor suverane), inrautatirea indicatorilor de risc de credit conducand la noi injectii de capital sau, in unele cazuri, la utilizarea capitalului social pentru acoperirea pierderilor. Pe parcursul anului 2011 BNR a incurajat bancile pentru a se implica mai mult in procesul de accesare a fondurilor europene la nivelul Romaniei prin acordarea unui tratament favorabil in materia provizionarii creditelor pentru garantiile emise de banci, precum si extinderea acestui tratament prudential si pentru alte garantii considerate similare in ceea ce priveste calitatea protectiei creditului”, se arata in raportul MFP.

Finantele estimeaza ca in 2012 si pe termen scurt profitabilitatea sistemului bancar va ramane redusa, pe fondul decalajului de timp intre reluarea cresterii economice si manifestarea efectelor favorabile ale acesteia asupra rezultatelor bancilor.

„Perspectivele pe anul curent ale sistemului financiar-bancar din Romania depind in mare masura de refacerea increderii in economie, de relansarea sustenabila a cresterii economice, de strategiile prudentiale ale bancilor, dar si de perspectivele macroeconomice internationale”, conform raportului MFP.

La jumatatea anului, bancile comerciale au raportat o pierdere cumulata pe sistem de 192 milioane lei, fata de un castig de 116 milioane lei la finele primului trimestru.

Mai exact, 23 de banci au incheiat prima jumatate a anului cu profit, in timp ce 18 au raportat pierdere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri