Uniunea bancara si consolidarea supravegherii reprezinta un proces inevitabil, mult mai rapid decat s-a anticipat cu cateva luni in urma, iar Romania va trebui sa se inscrie in el, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Iarescu, adaugand ca o prima dezbatere a avut loc in sedinta CA de joi.
"Noi credem ca procesul s-a declansat, este extrem de rapid, mai rapid decat am fi anticipat in primavara sau in vara, este legat inerent, in special in zona euro, de ajutorul masiv acordat din bani publici sectorului bancar. Este aproape o regula aici ca atunci cand ai o asemenea interventie supravegherea consolidata este esentiala si, in consecinta, considerand ca procesul este rapid si inevitabil, cred ca trebui sa facem parte din el. Maniera in care vom face parte din el nu depinde numai de noi. Depinde si de etapele, cum se vor contura, le cam vedem in linii mari, dar nu le putem spune cu precizie, mai depinde de negocierile dintre state.... Credem ca procesul este inevitabil si rapid, si trebuie sa ne inscriem in el", a afirmat Isarescu, raspunzand unei intrebari privind pozitia BNR in problematica uniunii bancare si supravegherii consolidate.

Seful BNR a mai precizat ca o prima discutie pe aceasta tema a avut loc chiar in sedinta de joi a Consiliului de Administratie al bancii centrale

"(...) cam aceasta este orientarea BNR, cu mentiunea ca nu depinde doar de BNR, ci si de Guvern, de Parlament. Este posibil sa avem parte de legiferari noi la nivel comunitar, de tara, de transformari noi. Va vom tine la curent cu ce consideram ca este important", a conchis Isarescu.

Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul saptamanii trecute ca Romania va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia, si pornind de la ideea ca oficialii romani trebuie sa fie "la masa", proiectul actual nepermitand Romaniei sa isi exprime opinia in uniune, scrie Mediafax.

El a precizat ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a Romaniei, va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare pe aceasta tema, pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.

"Guvernul polonez a spus: «cum putem sa aderam la o uniune bancara la care nu avem dreptul sa participam la discutii si nu avem drept de vot, pentru ca, nefiind in zona euro, noi avem dreptul doar sa fim de acord, nu avem dreptul sa ne spunem parerea ?» Ori, din acest punct de vedere, cred ca Romania, ca si Polonia, ca si alte tari care si-au exprimat deja acest punct de vedere, sigur ca trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari la nivel european, dar cu conditia sa fii la masa. Nu poti sa fii in afara camerei si sa fii de acord. Asta e un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani. Noi totdeauna eram de acord cu ceva ce nu ne baga nimeni in seama", a spus Ponta.

Potrivit premierului, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si "primita la masa", iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea Romaniei este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro.

Comisia Europeana (CE) a prezentat in urma cu doua saptamani un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE), in timp ce Autoritatea Bancara Europeana (ABE) va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European si Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activitatilor de supraveghere ale BCE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri