Vor creste taxele si impozitele locale din 2013? Raspunsul este inca o necunoscuta. Cert este ca atat premierul cat si oficialii Ministerului de Finante nu stiau nimic despre proiectul de hotarare care viza majorarea taxelor locale cu 16,05%. Ca de obicei, fiscalitatea romaneasca este ca un joc de alba neagra, in care contribuabilul pierde intotdeauna.

Potrivit unui proiect de hotarare al Ministerului Finantelor, impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012, fiind asteptate astfel venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.

Proiectul a fost publicat de Finante miercuri si de aici a inceput circul. Premierul Victor Ponta nu stia nimic, ministrul de Finante nici atat, la fel si secretarul de stat Liviu Voinea.

"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta". Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe. Sigur ca m-am enervat pentru ca nu am fost consultat si nu au explicat ei ce explic eu acum", a spus Ponta la Realitatea TV, dupa declansarea scandalului mediatic.

Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca din punct de vedere legal nu mai pot fi majorate taxele si impozitele locale pentru 2013, pentru ca legea prevede modificarea lor cu cel putin sase luni inainte de inceperea noului an.

"Trebuie sa fac o precizare: ca in conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, si Legea 27 privind impozitele si taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotarare de guvern, adica limitele minime si maxime, o data la trei ani. Acest lucru trebuia sa se petreaca in prima parte a anului. Impozitele si taxele locale trebuie sa se modifice cu sase luni inainte, ori noi suntem cu doua luni inainte de inceperea anului bugetar 2013”, a declarat Dusa, citat de Mediafax.

Ministrul a spus ca daca limitele trebuie aprobate din trei in trei ani, "asta nu inseamna ca se majoreaza impozitele si taxele locale, mai ales ca acestea, pana la urma, se aproba prin hotarari ale consiliilor locale".

"Din punct de vedere legal, oricum nu exista aceasta posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014", a spus Dusa.

Actualizarea impozitelor si taxelor locale prin indexarea cu rata inflatiei reprezinta o prevedere expresa din Codul Fiscal, asumata si in acordul cu partenerii externi, si trebuia realizata pana la 30 aprilie, insa guvernul precedent nu a respectat termenul limita, potrivit Ministerului Finantelor.

Opinia consultantilor fiscali

In primul rand, majorarea taxelor locale nu lasa loc evaziunii si este mai usor de administrat. "Fiecare isi inregistreaza casa, nu ai cum sa o muti, daca vrei sa o vinzi sau sa o ipotechezi ai nevoie de un certficat fiscal. Acesta este si motivul pentru care au tras foarte mult pe taxele locale", a spus Delia Catarama, directorul executiv al ARSIT, in cadrul Intalnirilor wall-street.ro.

Ea recunoaste ca Romania este printre tarile din UE cu cel mai redus nivel al taxelor locale.

Pe de alta parte, Gabriel Sincu, partener in cadrul Mazars Romania, a remarcat paradoxul acestei majorari de taxe. "Este de cascadorii rasului faptul ca indexarea taxelor locale se produce datorita inflatiei, dar inflatia a urcat din cauza cresterii de TVA", a subliniat Sincu.

Ce taxe si impozite locale ar putea fi majorate?

Ministerul Finantelor estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani.

In urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati.

Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati.

Majorarea se va aplica si in cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, pentru spectacole, pentru operatiuni judiciare, pentru eliberarea si preschimbarea actelor de identitate, pentru inmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum si in cazul limitelor minime si maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare si vehicule grele, impozitele nu au fost indexate intrucat de la data adoptarii lor au trecut mai putin de trei ani, valorile ramanand astfel neschimbate.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri