Asiguratorii nu sunt interesati sa vanda politele obligatorii pentru locuinte, emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), din cauza comisionului redus pe care il incaseaza, a declarat vicepresedintele UNIQA Asigurari, Romeo Jantea.
"Lipsa de interes a asiguratorilor pentru vanzarea acestor polite este un lucru normal, in conditiile in care ei abia reusesc sa isi vanda propriile polite in contextul economic actual. Nu cred ca vom vedea asiguratori interesati sa vanda aceste polite obligatorii in conditiile actualului nivel al comisionului incasat", a spus Jantea la o conferinta pe teme de specialitate.

Comisionul pentru intermedierea unei polite de asigurare obligatorie este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, in functie de tipul constructiei.

Jantea a adaugat ca, fiind obligatorii, politele emise de PAID trebuie incheiate, nu vandute.

"Spre exemplu, orice proprietar de locuinta are si un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul careia achita si taxa pentru radio. In acest mod ar putea fi colectata si prima de asigurare pentru polita emisa de PAID", a spus Jantea.

Prezent la eveniment, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Cornel-Coca Constantinescu, a spus ca analizeaza posibilitatea securizarii Fondului de Garantare, inclusiv prin asigurarea riscului de intrare in insolventa a unei societati de asigurare ca urmare a producerii unei catastrofe naturale in Romania.

El a motivat aceasta initiativa pe fondul insuficientei capitalizari a societatilor de asigurare pentru sustinerea riscurilor de catastrofa, in conditiile in care in 2011 a crescut volumul primelor subscrise aferente asigurarilor de locuinte.

La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurari de incendiu (clasa VIII din grupa asigurarilor generale) au scazut cu 10%, la 544,69 milioane lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise in iulie 2010.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Politele emise de PAID sunt vandute fie online, fie prin intermediul actionarilor, prin reteaua de distributie a acestora, activitate pentru care este incasat un comision.

In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA. Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

La finele lunii septembrie, portofoliul PAID numara la 302.180 de polite, de la un maxim 800.000 in august 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri