"Orice proprietar de locuinta are si un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul careia achita si taxa pentru radio. In acest mod ar putea fi colectata si prima de asigurarea obligatorie pentru locuinta emisa de PAID", a spus vicepresedintele UNIQA Asigurari, Romeo Jantea (foto), a cea de-a IX-a Editie a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale.
Romeo Jantea a subliniat, in cadrul evenimentul organizat de Media XPRIMM, ca odata cu promulgarea legii 260/2008 si startul sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor, atat autoritatile cat si asiguratorii nu au dorit ca prima de asigurare sa fie perceputa de populatie ca si un impozit.

Pe de alta, parte "intr-o societate democratica in care functioneaza principiile electorale este greu sa faci lucrul acesta. A ramas ca in loc sa avem o lege care sa arate clar ca proprietarul de locuinta trebuie sa-si cumpere o asigurare obligatorie, ne aflam in situatia de a vorbi despre vanzarea PAD, a politei obligatorii. Eu cred ca atata timp cat este obligatorie proprietarul trebuie sa si-o cumpere si nu cineva sa i-o vanda", a spus vicepresedintele UNIQA Asigurari.

In opinia sa, "vanzarea politei obligatorii este utila atunci cand poti sa-i oferi clientului o optiune, daca exista mai multe modele de polita obligatorie, ori atunci cand vanzatorul vede ca are ceva de castigat. Dar, daca nu exista mai multe modele, ci unul singur, atunci ceea ce ma intereseaza este ca cel care este obligat sa o cumpere".

Romeo Jantea a precizat ca astfel se explica si lipsa de interes a societatilor de asigurare pentru vanzarea acestor polite obligatorii. "Este un lucru normal, odata ce comisionul incasat pentru politele obligatorii este la un nivel redus, iar politele facultative, care aduc profit se vand destul de greu, in contextul economic actual. Noi speram ca aceste polite obligatorii sa creasca interesul populatiei".

Comisionul incasat de asiguratori aferent unei polite de asigurare obligatorie este de 10% din valoarea primei, care este de 10 euro pe an sau 20, in functie de tipul constructiei.

In conditiile in care sistemul asigurarilor obligatorii s-a dovedit ineficient in urma modificarilor frecvente ale Legii 260/2008 sau din cauza intereselor exclusiv comerciale ale societatilor de asigurare, actionari ai PAID, au fost vehiculate alternative de colectare a primelor pentru asigurare obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor catastrofale.

De exemplu, aceasta suma poate fi suportata usor daca s-ar colecta corezpunzator primele de asigurare prin intermediul administratiilor financiare, prime care sa fie “atasate” impozitului pe locuinta, pe imobil, eliminandu-se astfel amenzile care oricum nu sunt aplicate si sunt greu de aplicat si, mai ales, de colectat aceste amenzi. In acest fel, prima de asigurare este „atasata” impozitului si i se pot aplica aceleasi penalitati aferente impozitului pentru locuinta respectiva.

O a doua alternativa a fost oferita de vicepresedintele UNIQA Asigurari. In opinia sa, prima de asigurare obligatorie ar putea fi colectata, odata cu factura pentru energie electrica, asa cum este platit, in prezent, de catre fiecare proprietar abonamentul pentru radioul si televiziunea publica.

"Cunoasteti in ce fel platim cu totii pentru radioul public? Cine are un contract contract de curent electric plateste in fiecare factura si pentru radio. Plateste putin, automat. Pe factura s-ar mai adauga astfel si cativa lei, mai putin de 5-10 lei pe luna, pentru asigurare obligatorie. Sigur, furnizorul poate nu are nici un interes sa colecteze si aceasta suma, dar l-ar ajuta sa-si faca reclama si sa aiba contracte acolo unde nu are si se fura curentul electric. Ar fi mult mai simplu asa, deoarece ANAF nu va putea colecta acestea sume marunte. Ne intoarcem astfel la spiritul asigurarii cumparate", a conchis Romeo Jantea.

1. Ati plati 5-10 lei in plus la factura de energie electrica pentru asigurarea obligatorie?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri