Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a realizat, in primele noua luni, venituri bugetare de 123,32 miliarde lei, cu 7,6% mai mult in termeni nominali decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar ponderea acestora in Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,5 puncte procentuale.
Veniturile ANAF reprezinta 99,7% din programul de incasari anuntat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) dupa rectificarea bugetara din luna august, de 123,76 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al ANAF.

In primele noua luni ale anului trecut institutia a realizat venituri bugetare de 114,62 miliarde lei.

Veniturile la bugetul de stat au avansat, in intervalul ianuarie-septembrie, cu 8,8% in termeni nominali (6,77 miliarde lei), la 83,61 miliarde lei.
In structura veniturilor bugetului de stat, incasarile din impozitul pe profit au crescut cu 6,2% (475,2 milioane lei) fata de primele noua luni ale anului trecut, cele din impozitul pe venit cu 12,5% (1,72 miliarde lei), iar incasarile din TVA au fost de 36,2 miliarde lei, in crestere cu 6,2% (2,12 miliarde lei).

"Incasarile din TVA au fost mai mari in primele noua luni ale anului 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cu 8,3% (3,19 miliarde lei) pentru operatiunile interne si cu 8,6% (440,9 milioane lei) la importul de bunuri. In ceea ce priveste restituirile din taxa pe valoarea adaugata, acestea au fost cu 16,1% mai mari decat cele operate in aceeasi perioada a anului 2011, respectiv 11,7 miliarde lei fata de 10,08 miliarde lei", se spune in comunicatul ANAF.

Incasarile la bugetul de stat din accize au avansat cu 8,8% in termeni nominali, la 14,1 miliarde lei, pe fondul imbunatatirii activitatii de colectare si al cresterii, de la 1 iulie, a cotelor la tutun, acciza totala fiind de 79,19 euro/1.000 tigarete, comparativ cu 76,6 euro/1.000 tigarete pana la 30 iunie.

"In ceea ce priveste bugetele de asigurari sociale, se constata ca s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent ale sumelor colectate, ca urmare a masurilor privind extinderea bazei de impozitare, precum si a masurilor de imbunatatire a activitatii de colectare", se arata in comunicat.

Veniturile incasate la bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate au inregistrat un avans de 14,2%, respectiv 1,54 miliarde lei. Aceste venituri au inclus, din luna februarie, si contributia datorata pentru medicamentele finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii (taxa de clawback), in valoare de 1,15 miliarde lei.

Pe de alta parte, sumele colectate au fost diminuate, din luna mai, cu circa 90 milioane de lei in urma recalcularii contributiilor datorate de pensionari si cu aproximativ 88 milioane de lei dupa restituirea unor sume din cele retinute anterior pensionarilor cu pensii mai mici de 740 lei.

Veniturile colectate la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut cu 1,3% (348,1 milioane lei) in conditiile in care contributia la Pilonul II de pensii a fost de 1,85 miliarde lei, cu 395 milioane de lei mai mare fata de primele noua luni ale anului trecut, datorita cresterii cotei de contributie.

La bugetul asigurarilor pentru somaj, veniturile au consemnat o crestere de 3,8%, respectiv 37,4 milioane de lei.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 125,6 miliarde lei (20,7% din PIB) la finele lunii august, inregistrand o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Executia bugetului general consolidat dupa primele opt luni s-a incheiat cu un deficit de 7,11 miliarde de lei, respectiv 1,17% din PIB, fata de un deficit de 2,24% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,15% din PIB la finele lunii iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri