Piata colectarii de creante a scazut in valoare in primele sase luni ale anului cu 35%, la 615 milioane de euro, comparativ cu prima jumatate a anului 2011, in timp ce numarul cazurilor aduse spre colectare a scazut cu 13%, la 2,46 milioane, conform datelor centralizate de Asociatia de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).
In prima jumatate a anului 2012 s-a inregistrat o scadere a pietei de colectare creante de 35%, comparativ cu prima jumatate a anului 2011, datorita in principal scaderii volumelor externalizate pe segmentul B2C. In perioada ianuarie - iunie 2012, s-au inregistrat 2,46 milioane debite, cu o valoare totala de aproximativ 615 milioane de euro.

Distributia acestora pe segmente de activitate a fost urmatoarea: B2C (debitori persoane fizice) - 53%; B2B (debitori persoane juridice) - 9%; Debt Purchase – 38%.

Asadar, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, in primul trimestru si in trimestrul doi 2012, valoarea cazurilor aduse spre colectare a scazut cu aproximativ 35%, de la 950 milioane de euro in prima jumatate a anului 2011, in timp ce numarul acestora a scazut cu 13%, de la cca2,85 milioane cazuri la 2,46 milioane.

"In ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat in Romania si in ultimii ani, industria colectarii creantelor a avut o evolutie ascendenta. Astfel, in 2009 si 2010, s-au inregistrat cresteri de piata semnificative in industrie, ajungandu-se pana la 76%, respectiv 54%. Insa, incepand cu anul 2012, piata a inceput sa arate semne de scadere, in special pe segmentele B2C - debitori persoane fizice si Debt Purchase - achizitie de creante", a declarat Georg Kovacs, presedintele AMCC.

La fel ca si in anii precedenti, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, mentinandu-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.



Unul dintre aspectele importante ce privesc aceasta activitate il reprezinta rata de suces, practic sumele incasate in urma eforturilor depuse de catre agentiile de colectare.

Pe segmentul B2C, ratele de succes inregistrate in prima jumatate a anului 2012 au crescut, pe fondul stabilizarii sumei medii achitate de debitori la aproximativ 111 euro, in timp ce suma medie externalizata a scazut considerabil (valoarea medie a creantei a fost de 152 euro, in scadere fata de 228 euro in aceeasi perioada din 2011).

"Volumele vandute din categoria credite de nevoi personale fara garantii se vor stabiliza sau chiar se vor micsora, atat timp cat bancile vor avea acces la fonduri de la Banca Centrala Europeana (BCE). De asemenea, din cauza unei diferente dintre asteptarile bancilor si ale potentialilor cumparatori referitor la pretul de vanzare al portofoliilor de credite neperformante garantate cu ipoteca, volumele estimate sa se tranzactioneze nu s-au realizat", a adaugat presedintele AMCC.

Pe segmentul B2B insa, ratele de succes au scazut semnificativ, chiar daca valoarea medie colectata a crescut foarte mult comparativ cu aceeasi perioada din 2011 (460 euro, de la 298 euro in prima jumatate a anului 2011). Astfel, pe fondul cresterii semnificative a valorii medii externalizate in primul trimestru si in trimestrul doi 2012 (1.069 euro, fata de 361 euro in aceeasi perioada din 2011), rata de succes a scazut considerabil pe acest segment.

Scaderea pietei de colectare creante a fost anticipata, pe de o parte din cauza scaderii creditarii in general, iar pe de alta parte, din cauza atentiei tot mai mari acordate managementului riscului. Estimarile pentru piata colectarii creantelor in acest an sunt de scadere, in special pe segmentul B2C (debitori persoane fizice) si al achizitiei portofoliilor de creante neperformante.

"Per total, estimam ca piata de colectare creante nu va creste in perioada urmatoare, deoarece pe de o parte nu se acorda noi credite, iar pe de alta parte bancile nu sunt nevoite sa vanda portofoliile de credite neperformante (atat timp cat primesc finantare din partea BCE). Astfel, pentru sfarsitul anului 2012 si pentru anul 2013, estimam ca segmentul B2C (debitori persoane fizice), va suferi o scadere de cel putin 10-15%, insa ne asteptam la o usoara crestere pe segemntul B2B (debitori persoane juridice), datorita extrenalizarii pe segmentul utilitati”, a declarat Georg Kovacs.

Cele 11 companii membre in AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piata a sectorului colectarii creantelor comerciale, insumand un numar total de peste 1.600 de angajati. AMCC este o asociatie reprezentativa pentru acest sector de activitate si are misiunea de a reprezenta membrii sai la nivel intern in fata autoritatilor administrative si a celorlalte institutii publice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri