Limitarea licitatiilor saptamanale repo derulate de BNR este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varsovia guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Bloomberg.
Astfel, impactul unei limitari a lichiditatii asupra cursului este mai eficace decat modificarea dobanzii, a explicat guvernatorul BNR.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta in urcare, pentru a cincea sesiune consecutiv, la 45809 lei/euro, un nou maxim al ultimelor 11 saptamani si aproape de recordul consemnat la inceputul lunii august, informeaza Mediafax.

BNR a anuntat luni ca a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo dupa ce saptamana trecuta a reluat limitarea finantarii, pe fondul cresterii cursului pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro. Bancile au atras intreaga suma, insa cererea a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

La finele lunii septembrie, Consiliul de Administratie al BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an. Banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

BNR a reinceput saptamana trecuta sa limiteze sumele imprumutate prin licitatiile repo, cand a acordat unui numar de 11 banci 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.
Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Un efect al plafonarii imprumuturilor in licitatia repo de lunea trecuta a fost vizibil la licitatia organizata de Ministerul Finantelor Publice pentru certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni, cand Trezoreria a reusit sa imprumute doar 578,3 milioane lei, fata de nivelul programat de 1 miliard de lei.

Totodata, randamentul a crescut la 6,02% pe an, de la nivelul de 5,95% pe an acceptat precedenta licitatie cu titlturi cu scadenta apropiata, de 12 luni.

Luni, Finantele au imprumutat 625 milioane de lei prin certificate la 11 luni, sub valoarea indicativa si la un randament mediu de 6,08%, in crestere usoara fata de cel platit la licitatia organizata in urma cu o saptamana, de 6,02%. Valoarea indicativa a operatiunii a fost 1 miliard de lei, iar ofertele bancilor au insumat 1,6 miliarde de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri